Gündem

125 Canın Yittiği Devlet Hastanesinde İddianame Yok

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 3 yıl geçti. Binlerce konutun yanı sıra kamu binalarının da yıkıldığı felakette, İskenderun Devlet Hastanesi A Blok’unun çökmesi sonucu 125 kişi hayatını kaybetti. Ancak aradan geçen 35 aya rağmen dosyada hâlâ iddianame hazırlanmadı.

Abone Ol

2012’de “dayanıksız” raporu verilmiş

Deprem öncesinde hastanenin resmi internet sitesinde, 2012 yılında A Blok için yapılan “deprem dayanıklılık testi”nin olumsuz çıktığı bilgisi yer almıştı.

Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre:

  • Hastane iki bloktan oluşuyordu.

  • Ana blok 1927 yılında,

  • Yıkılan A Blok ise 1968 yılında inşa edildi.

2012’de alınan raporda A Blok’un deprem güvenliğinin yetersiz olduğu tespit edildi.

2015’te yıkım toplantıları yapılmış

İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu’nun Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, 2015 yılında binanın yıkımına ilişkin toplantılar yapıldığı belirtildi.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir akademisyenin 8 Şubat 2016 tarihli bilirkişi raporunda da binanın deprem güvenliğinin yetersiz olduğunun açıkça ifade edildiği kaydedildi.

Bu raporun yıkım komisyonuna iletildiği ve 2019 yılında yeni bina yapımının yatırım programına alındığı bilgisi de yazıda yer aldı. Ancak A Blok, yeni bina yapılmadan 6 Şubat 2023’teki depremde yıkıldı.

“Bakanlık re’sen soruşturma başlattı mı?”

Başsavcılığın Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, 125 kişinin hayatını kaybettiği binaya ilişkin kusurlular hakkında 4483 sayılı yasa kapsamında re’sen soruşturma başlatılıp başlatılmadığının bildirilmesi istendi.

Yazıda, soruşturma izni talebi beklenmeden Bakanlık tarafından her aşamada işlem yapılabileceği hatırlatılarak, idari ya da adli yönden bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğine dair bilgi talep edildi.

“11 yıl neyi beklediler?”

Depremde babasını ve kardeşini kaybeden Bircan Şanlı, süreci İskenderun Adliyesi önünde yaptığı açıklamada şu sözlerle değerlendirmişti:

“Benim babam ve kardeşim 5 Şubat’ta hastaneye yatış yaptı. 6 Şubat sabahı böyle bir felaketle karşılaştık. 35 aydır iddianame hazırlanmadı. Hastanenin depreme dayanıksız olduğu resmi internet sitesinde vardı. Buna rağmen 11 yıl neyi beklediler? Bir an önce adalet istiyoruz.”

Geçtiğimiz ay hastanenin başhekimlik binası önünde de iddianamenin hazırlanmaması protesto edildi. Demokratik Sağlık-Sen Anadolu Şube Başkan Vekili Metin Yılmaz, sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

3 yıl sonra hâlâ bekleyiş

Depremde 125 kişinin yaşamını yitirdiği İskenderun Devlet Hastanesi A Blok dosyasında, aradan geçen üç yıla rağmen iddianamenin hazırlanmamış olması kamuoyunda tepki yaratmaya devam ediyor.

Yakınlarını kaybeden aileler ise tek bir talepte birleşiyor: Sorumluların yargı önüne çıkarılması ve adaletin sağlanması.