Gündem

Dünyanın En Pahalı Baharatında Hasat Süresi Uzadı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve kilogram fiyatı 600 bin liraya ulaşan safranda hasat süresi, yağışların etkisiyle 10 gün uzadı. Soğuk ve yağışlı hava sayesinde artan çiçeklenme, üreticiyi memnun etti.

Abone Ol

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ile özdeşleşen ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safranda bu yıl hasat süresi uzadı. Yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle geç başlayan üretim süreci, sonbaharın yağışlı ve serin geçmesiyle olumlu bir ivme kazandı.

Ağustos ayında ekilen, 15–30 santimetre boyuna ulaştığında elle toplanan safran; gıda, ilaç ve kozmetik sanayilerinde geniş kullanım alanına sahip olmasının yanı sıra, çeşitli sağlık sorunlarına karşı da faydalı özellikleriyle biliniyor.

Üretici Yağışlardan Memnun

Safranbolu Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, bu yıl verimden oldukça memnun olduklarını söyledi. Normal şartlarda kasım ayının ortasında sona eren hasadın, yağışların etkisiyle 10 gün kadar daha süreceğini belirtti.

“Bu hafta çok güzel bir yağmur aldık. Yağmurdan sonra yeniden çiçeklenme başladı. İnşallah bir hafta, 10 gün daha devam eder. Bu da bizim için çok güzel bir verim demektir.” diyen Yılmaz, geçen yıla kıyasla daha fazla üretim gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Gramı 600 Lira, Kilosu 600 Bin Lira

Yeni hasat döneminde fiyatlara da değinen Yılmaz, “Şu an satış fiyatı gram başına 600 lira. Kilogram fiyatı ise 600 bin lira olarak belirlendi. Günün ekonomik şartları bunu gerektirdi.” dedi.

Safran tarlalarına bu yıl ziyaretçi ilgisinin arttığını vurgulayan üretici, birçok kişinin hem ürün satın almak hem de fotoğraf çekmek amacıyla bölgeye geldiğini sözlerine ekledi.