- G:

AKILLI KÖYÜ ZİYARET ETTİK

AKILLI KÖYÜ ZİYARET ETTİK……, Coşkun YILDIRIM’la tanışmamız ATA Topraklarında oldu.

Coşkun YILDIRIM’la tanışmamız ATA Topraklarında oldu.

2017 itibarıyla Akıllı şehirler konusunda hangi şehirler ne yapıyor Bizler Belediyeler den ve/veya Çözüm ortaklarından neler öğreniriz. Belki öğrenirken bir iki cümle de biz ederiz hedefiyle başlamıştık. Dün itibarıyla 400.BELEDİYE ziyaretimizi Aydın BŞB Sultanhisar belediyesine yaptım. Bu kapsamdaki incelemelerimiz de  TABİT A.Ş. ekibi ile tanışmıştım.

Hatay Büyükşehir ve Tabit A.Ş. organizasyonu ile amacı “Bölgedeki çiftçinin gelirinin ,karlılığının ve buna bağlı olarak yaşam kalitesinin yükselmesi için çeşitli ön koşulların tesbiti”idi. Proje adı ise ,Teknoloji Destekli Tarımsal Bilgi Paylaşım Merkezi-Eğitim Yönetim Merkeziydi. Şirket CEO’su Tülin Akın(*) ve Ekibinin bu başarılı çalışmasına aşama aşama tanık oldum, kısmen içinde oldum. Ortak makalelerde yaptık.

Dün(16.12. 2022) Tıbbi Aromatik Bitkiler Tarım Kültür ve Sağlık Turizmi Federasyonu Başkanı Muhsin ÖZDUR-Serkan TORUN ve Yönetimi ile Aydın Koçarlı’daki AKILLI KÖYÜ ziyaret ettik inceledik. Ekip hayran kaldı. Merak edenler gitsin mutlaka görsün diye az başlık yazacağım ;

DİKEY TARIM

Köyün tümüne hizmet veren ORTAK SÜT SAĞMA BİRİMİ

Türkiye de 1.700.000(Bir milyon yediyüz bin)-Dünya da 7.000.000(Yedi milyon) çiftçi sürekli aktif iletişim.

Cezayir de Teknoloji destekli Tarımsal üretim çiftliği projesi 20.000 (yirmi bin) hektarlık bir çöl alanında günümüz modern teknolojileri örneğin yapay zeka destekli sulama uygulamaları, IoT uygulamaları ve inovatif metodolojiler kullanılarak üretim yapılması  projesi.

Başarılı projelerin sadece % 10’nu…,

 

Günümüzde , Gıda ve Enerji mi/Teknoloji mi Galip Gelecek Sorusunun bence belli olan cevabı için AKILLI KÖY Mutlaka görülmeli.Belediye sayısı 1364 olan Ülkemiz de sayıları en az 100 olmalı.

(*) Tülin AKIN hakkında.

EĞİTİM

 

Akdeniz Üniversitesi
Tarımsal Pazarlama Bölümü (2003 – 2005)

 

Anadolu Üniversitesi
İşletme Fakültesi, İşletme Bölümü  (2006 – 2008)

 

Boğaziçi Üniversitesi

Mikro MBA- BU Hayal Et (2012 – 2013)

 

Harvard Üniversitesi

Harvard Kennedy School - Sosyal Liderlik (2022)

 

TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ. Kurucusu olan Tülin

Akın, 2004 yılında öğrenciyken kurduğu tarimsalpazarlama.com ile Türkiye’nin tarım alanındaki ilk iletişim, e-öğrenme ağını ve e-ticaret medyasını hayata geçirdi.

 

Bankalarla birlikte çiftçi kredi kartlarını modelleyerek, çiftçinin zarar görmeden finans kaynağa erişimini sağladı ve bunları anlatmak için yaklaşık 12.000 köye ziyaretler gerçekleştirdi.

 

Vodafone ile birlikte Vodafone Çiftçi Kulübü`nü kurdu ve çiftçiye özel uygulamalarla 1 milyon 400 bin çiftçiye ve ailesine bilgi ve hizmet ulaştırarak tarımda erken uyarı bilgilendirmelerini başlattı. Vodafone Çiftçi Kulübü iş modeli 2015 yılında Hindistan, Gana, Kenya, Yeni Zelanda ve Tanzanya da uygulanmaya başladı.

 

Intel’in desteklediği, okuma yazma bilen herkesin kullanabileceği ve bilgi, iletişim, pazarlama, ihtiyacı olan konularda uzmanlara soru sorabilmeyi sağlayan bir Çiftçi Bilgisayarı yazılımı ürettirdi.

 

Kırsal alanda su bilincini geliştirmek ve traktör kazalarını önlemek amacıyla sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdi.

 

Şu anda Aydın’da bir köyde çiftçilerin tarım ile teknolojiyi yerinde bir arada görebileceği, akıllı tarım teknolojilerinin uygulama alanı Vodafone Akıllı Köy’ü kurarak ve kırsal yaşamı geleceğe taşımak için çalışmaktadır.

 

Sektörün gelişimine destek vermek amacıyla Tülin Akın her yıl onlarca etkinlikte konuşmacı olarak yer almakta ve daha fazla insanın akıllı tarım teknolojileri konusunda bilinçlenmesini ve bu alanda çalışmasını teşvik etmektedir.

 

Tülin Akın halen kırsalda yaşam kalitesinin artması, sürdürülebilir ekonomik güçlenmenin sağlanması, çiftçilerin ve ailelerinin sosyal gelişimlerinin hızlandırılması amacıyla farklı projeler geliştirmeye devam etmektedir. Bu projelerle 5 yıl içinde 742 bin çiftçiyi Tarım 4.0 teknolojileri ile buluşturmayı ve tarımda verimliliği 15 milyar TL arttırmayı hedeflemektedir.

 

PROJELER

Tarimsalpazarlama.com ve Tarim.com.tr
Ekim 2004’te tarimsalpazarlama.com Türkiye'nin ilk tarımsal ticaret sitesi olarak hayata başladı. Hemen ardından tarim.com.tr faaliyete girdi. Çiftçilerin aralarında, Tarımsal Kobilerle, İhracatçı ve Satın Almacılarla iletişim kurduğu, tarım gündeminden, piyasa fiyatlarından ve yasal değişimlerden, hibe ve desteklerden haberdar olup ürünlerini tanıtabildiği bir platformdur. Şu anda 1 Milyondan fazla Çiftçiye ve Tarım Sektörü mensubuna hizmet vermektedir.

 

Şekerbank Hasat Kart Anadolu Turu ve 1 Yıl Konuş Hasatta Öde
2006’da Şekerbank Çiftçi Eğitimleri Organizasyonu

Şekerbank Hasat Kart projesi kapsamında tüm Türkiye’deki köyler ziyaret edilerek kredi kartı bilinci oluşturma turu düzenlenmiştir. Bankacılıkta hasat dönemi kart sistemi bugün birçok banka ve çiftçi tarafından kullanılmaktadır. 2011’de Vodafone ile 1 yıl konuş hasatta öde kampanyası yapılmıştır.

 

Tarım Sigortaları Bilinçlendirme Turu
2012’de Tarsim'in de katıldığı Tarım Sigortaları bilinçlendirmeleriyle Anadolu Turları devam etmiştir. Projenin Planlanması, Eğitim ve Saha Organizasyonlarını Tülin Akın önderliğinde Tabit yürütmüştür.

 

Tarım Akademisi
Tarım sektöründe aşağıdaki çalışmalar yürütülmüştür:

·         Çiftçiyi Teknoloji İle Buluşturma Toplantıları

·         Tarımsal Yatırımcı Yönlendirme Uygulamalı Seminerler

·         Pratik Mesleki Bilgilendirme Toplantıları

·         Karlı Meyveciliğin Püf Noktaları Seminerleri

·         Karlı Sebzeciliğin Püf Noktaları Seminerleri

·         Karlı Hayvancılığın Püf Noktaları Seminerleri

Kırsal Alanda Su Bilinci Projesi
Ülkemizde suyun %79’unu kullanan tarım sektöründe su kaynaklarının daha verimli kullanılması, verimli üretim yapılması konusunda 522 köyü kapsayan bir proje gerçekleştirilmiştir.

 

Vodafone Çiftçi Kulübü
2009’da TABİT ve Vodafone iş ortaklığı ile birlikte kurulan Vodafone Çiftçi Kulübü, çiftçilere SMS ile hal – borsa fiyatlarını, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün meteoroloji raporlarını, ziraat mühendisleri tarafından yorumlanmış zirai hava raporunu, tarımsal haberleri, devlet destek hibe ve kredilerini, doğal afet ve uyarılarını 1 milyon 600 bin çiftçiye ulaştırmıştır. Vodafone Çiftçi Kulübü Eğitim Tırı ile köy köy dolaşarak çiftçilere teknoloji ve akıllı tarım uygulamaları aktarılmıştır.

 

Tarımın Nabzı TV Programı
2013’te yayına başlayan Tarımın Nabzı Programı, çiftçilerin sorunlarına kulak veren, birebir bağlantılar kurarak çözüm arayan bir program olmuştur. Programda tarimsalpazarlama.com’da ve Vodafone Çiftçi Kulübü’nde verilen bilgiler de yer almaktadır. Program sayesinde çiftçiler bilgilenmenin yanı sıra, sorunlarını paylaşma imkanı bulmakta ve ürünlerini tanıtmaktadır.

 

Çiftçi Bilgisayarı
Intel Desteği ile hayata geçen Çiftçi Bilgisayarı projesi 2013 yılında Exper ile yoluna devam etmiştir. Masaüstü bir yazılım ile tarimsalpazarlama.com içeriği, çiftlik yönetim programı, Tarım Bakanlığı’nın eğitim videoları çiftçiyle paylaşılmıştır.

 

Çiftçi Traktör Kazalarını Önleme - Reflektör Projesi (LASSA)
Tüik rakamlarına göre sadece 2011 yılında 2.220 traktör kaza yapmış ve yıl içinde bu kazalarda 110 ölüm 790 yaralanma gerçekleşmiştir. Bu kazalar çoğu zaman basit bir reflektörün olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu basit çözümü yaygınlaştırmak ve kazaları önlemek amacıyla proje başlatılmıştır. Çiftçiler için özel traktör lastiği üreten Lassa aynı hisleri paylaşarak projeye destek vermiştir. Çiftçilere ücretsiz reflektör dağıtmak üzere Anadolu Turu yapılmıştır.

 

Akıllı Köy (Smart Village)
Akıllı Köy, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren; üretimin verimini bilişim ve iletişim teknolojisiyle artırmayı, üreticinin sosyal yaşam standartlarını nitelikli bilgiyle yükseltmeyi amaçlayan yeni nesil kırsal yaşam modelidir. Ülkemizdeki bitkisel çeşitliliğin %93’üne sahip Aydın’ın Koçarlı ilçesi Kasaplar Köyü’nde gerçekleştirilmektedir. Projede köy halkı, mahalli ve ulusal idareler, tarım firmaları, teknoloji firmaları, akademik dünya bir arada çalışmaktadır.

 

Projenin Amaçları:

Tarımsal üretimde verimliliği bilgi ve iletişim teknolojileriyle artırmak, Gençlere çiftçiliği sevdirerek göç ve işsizliğin önüne geçmek,

Diğer köylerde de dijitalleşmenin yayılmasını sağlamak, Dünyadaki en yeni tarım teknolojilerini kullanmak,

Vodafone Akıllı Köy'ü uluslararası tarım teknolojisi üssüne dönüştürmek ve diğer ülkelere örnek bir proje haline getirmek.

 

Dünyanın ilk akıllı köy projesi olan Akıllı Köy ile aile çiftçileri büyük kurumsal çiftliklerde kullanılan teknolojilerin kendilerine uygun versiyonlarına uygun maliyetlerle erişecek, daha az emek, maliyet ve kayıp ile daha fazla gelir elde edeceklerdir.

 

Akıllı Vaha (Smart Oasis)

Sahra çölünde teknoloji kullanılarak tarım araştırmaları ve uygulamalar

 

 


 

ÖDÜLLER

 

 


2022 –Bilişim Yıldızları Yerli ve Milli / Özgün Proje 1. Lik Ödülü –Türkiye  Bilişim Derneği

2022 - New Economy Catalysts - Bloomberg - Singapur

2021 - Meaningful Business 100 Lider Ödülü – Birleşmiş Milletler

2019 - Stratejik Vizyon Sahibi İş İnsanı Ödülü – TASAM - İstanbul

2019 - İlham Veren Yüz Kadın - Platin Dergisi – Türkiye

2019 - Meslek ve Hizmet Ödülü – Balçova Rotary - İzmir

2018 - Dünya’nın En iyi Sosyal Girişimcisi - WEF ve Schwab Vakfı - NewYork

2018 - GoalKeeper Ünvanı - Bill & Melinda Gates Vakfı– NewYork

2018 - Yılın Başarılı İş Kadını Ödülü - BUİKAD - Bursa

2017 - İş’te Kadın Ödülü – T.C Cumhurbaşkanlığı- Ankara

2017 - Geleceğe İz Bırakan Kadın Ödülü – ÇABA Derneği -  İstanbul

2016 - Co-Creation Mention Ödülü- Ashoka Zermatt Zirvesi - İsviçre

2015 - Platin Elma Ödülü – Elma Üreticileri Birliği - Isparta

2014 - European Business Awards – EBA - Avrupa

2014 - Barış için iş dalında Nobel adaylığı - JCI ve ICC-WCF - Oslo

2013 - Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülü - Garanti – KAGİDER -  İstanbul

2013 - Uluslararası Sosyal Etki Ödülü - Anita Borg Institute ABIE, - ABD

2013 - TOYP Dünya’nın En Başarılı 10 Genci Girişimcilik Ödülü – JCI – Rio de Jenerio

2013 - Türkiye’nin Fark Yaratanı -  Sabancı Vakfı – İstanbul

2013 - En İyi Televizyon Kullanımı Birincilik Ödülü “Tarımın Nabzı” – Felis Ödülleri – İstanbul 

2012 - ASHOKA Fellow - Ashoka Uluslararası Sosyal Girişimcilik Örgütü

2012 - TOYP Türkiye’nin En Başarılı 10 Genci JCI Girişimcilik ödülü - İstanbul

2012 - Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü - Türkiye Ziraatçılar Derneği- Ankara

2007 - İhracatın Yıldızları E-ihracat Birincilik Ödülü – Dünya Gazetesi - İstanbul

GÖNÜLLÜ DENEYİMLER

KAGİDER Pusula platformuna Yeşil İş Modülü Üretim ve Hizmet Geliştirme Eğitimi - 2022

Girişimcilik ve Sosyal Girişimcilik Mentörü – Girişim Savaşçıları - 2014 – Günümüz

Üniversitelerin Kariyer Günleri WorkShop ve Konuşmalar - 2005 Günümüz

Tarımda Kadın Girişimciliği Eğitimci – KAGİDER – Migros - 2019

Sosyal Girişimci Eğitimci Mentör -  TÜSİAD – Bu Gençlikte İş Var - 2017- 2020

Girişimci Mentörü - Boğaziçi Üniversitesi EnterPrize  Contest- 2014

Yeşil İş Kadın Ödülleri Jürisi – Kagider - 2021

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Jürisi – 2017 -  2020

Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Jürisi Kagider Temsilcisi – 2015

Yves Rocher Vakfı Toprağın Kadınları Ödülü Jürisi Kagider Temsilcisi – 2019

KAGİDER Pusula Pazarlama Eğitimi - 2017

Değişim Danışmanı - Sosyal Girişimci Mentörü - Sosyal Değişim Laboratuvarı - Özyeğin Üniversitesi - 2013 - 2014

Girişimci Mentörü - Türk Telekom Developing Enterpreneurship - 2013 - 2016

Girişimcilik Örnekleri - Rol Model - Garanti Bankası - Kagider

Kadın Girişimci Günleri Girşimci Mentörü (Mersin - İstanbul - Sivas- Niğde – Diyarbakır) - 2013 - 2015

Çocuklar İçin Sosyal Girişimcilik Çalışmaları  - Tarih Koleji, Doğa Koleji, TED Koleji- 2014 - 2015

Dernek Başkanı - TABİDER (Tarım Bilincini Geliştirme Derneği) – 2015- Günümüz

Dernek Başkanı – TAGYAD (Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği) – 2014 - 2016

 

Tülin Akın halen birçok farklı kurum ve kuruluş ile gönüllü çalışmalarına devam etmektedir.

KONUŞMA VE KONREFANSLAR

 

Tülin Akın bugüne kadar 300’den fazla konferans ve etkinlikte konuşmacı olarak yer alınmıştır. En önemlilerinden bazıları;

 

  2021 - Global Impact Konferansı- Online

  2021 - Ashoka Gala 2021- İstanbul

  2021 - İşte Kadınlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inde- Kıbrıs

 2021 - Kadın Girişimci Buluşmaları- İstanbul

 2021 - Tarımda Kadının Rolünü Güçlendirmek Webinarı

 2021 - AgriBusiness Forum 2021-Yunanistan

 2021 - Proses-Sosyal İşletmelerde Yaşanan Sorunlar-Online

 2021 - Tarım ve Teknoloji Zirvesi- Online

 2021 - Gündem Özel Programı- ST Endüstri Radyo

 2021 - Ege Üniversitesi Girişimcilik Günleri-Online

 2021 - Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Konferansı-

 2021 - Tarımda Kadın Girişimci Programı- Online

 2021 - “Türkiye’de Tarımda Kadın” Söyleşisi

 2021 - Çiftçiden Haber- Çiftçi TV

 2021 - Türkiye-BirleşikKrallık Tarım ve Hayvancılık Sektörü İş ve Yatırım Fırsatları Webinarı

 2021 - TİM WOMEN EXPORT TALKS-3

 2021 - Geleceğin Anahtarı Tarımda İnovasyon ve Akıllı Tarım

 2020 -  Girişimcilik Kampı-Online

 2020 - İyilik Sağlık Olsun-Online

 2020 - Disiplinlerarası Girişimcilik Programı GİS-Online

 2020 - İşimizin Yarınında Kadın- Türkiye’nin Türkiye’nin Davos’u Ortak Paylaşım Forumu

 2020 - Vodafone Akıllı Köy Girişimcilik Zirvesi-Online

 2020 - Girişimcilik Zirvesi- ETU Ekonomi Topluluğu

 2020 - FikrimİZ Sosyal Girişimcilik Programı-İzmir

 2020 - Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Webinarı

 2020 - AGRO TV ile Günaydın Programı- Agro TV

 2020 - Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Konferansı : Köprüler Kurmak

 2020 - Dijital Tarımda Kadın Eli-Online

2020 - Dijital Tarım Pazarı ve Sözleşmeli Tarım Portalı, Tarımda Neleri Değiştirebilir?-Çiftçi TV

 2020 - Tarımda Kadının Rolü-Antakya

 2020 - Bu Ne Eşitsizliktir ve Eşitsizlik Ötesi-DasDas-İstanbul

 2020 - Sektors Together Special Edition Social Impact Etkinliği/BÜMED / Mustafa Kemal Atatürk Salonu

 2020 - Teknoloji ve Gelecek Programı-Eko Türk TV

 2020 - Günebakan Programı-TRT Radyo 1

 2020 - Gülümse İzmit Kitap ve Söyleşi Etkinliği-İzmit

2019 - 3. Tarım ve Orman Şurası - Tarımda Teknolojik Dönüşümler Grubu

2019 - İklim Değişikliği ve Tarım

2019 - Tarımda Kadın Çalıştayı

2019 - Ege İş Kadınları Derneği- Egikad

2019 - Yerel ve Kırsal Kalkınma – Özyeğin Üniversitesi- İstanbul

2019 - Orta Anadolu Ekonomi Forumu- Sivas

2019 - Güçlü Kadın Projesi-AIESEC Türkiye- İzmir 2019 - Tarımda Kadın Çalıştayı - İzmir

2019 - TedX Koç School - İstanbul

2019 - Balçova Rotary Kulübü 991. Toplantısı- İzmir

2019 - Sürdürülebilir Tarım ve Teknoloji(ESİADSÜR’19)

2019 - Demirdöküm Kıbrıs Talks- Kıbrıs

2019 - Girişimci Sesi: Müşterimi Buldum- Bu Gençlikte İş Var- İstanbul

2019 - KalDer 27. Kalite Kongresi – Zorlu PSM

2018 - Girişimcilik Motivasyonum AXA Talks

2018 - 1. Dikad Ekonomi Kadın Zirvesi- Diyarbakır

2018 - Geleceğin Kadın Liderleri - Trabzon

2018 - Sosyal Girişimcilerin neye ihtiyacı var- World Economic Forum- İsviçre

2018 - 2023’ e Doğru Türk Eğitim Sistemini Bulma Konferansı - İstanbul

2018 - AgTech ve Green Energy Forumu- Azerbaycan

2017 - Kadının İş yaşamında Yaratıcılığı - İş’te Kadın Zirvesi - T.C Cumhurbaşkanlığı - Ankara

2017 - Tarımda Liderlik ve İş Birliği – Sürdürülebilir Markalar Konferansı – İstanbul

2017 - Tarımda Markalaşma ve Büyüme - Yerelden Globale Markalar Konferansı – İstanbul

2017 - Başaran Kadınlar - Avon ve Hürriyet – İstanbul

2017 - Teknolojide Kadının Yeri – Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Kadın Girişimciler Konferansı

2017 - Akıllı Tarım Teknolojileri - Kristal Elma Ödül Töreni – İstanbul

2016 - Tarımda Teknoloji ve İş Birliği - Co-Creation Social Impact – İsviçre Cenevre

2016 - Tarımda Teknoloji ve İş Birliği - Co-Creation Social Impact – İsviçre Bern

2016 - Kırsal Alanda Mutluluk – TEDx Nilüfer

2016 - Çiftçinin Geleceği - Kök Talks – İstanbul

2016 - Tarımda Girişimcilik - Bu Gençlikte İş Var – TÜSİAD – İstanbul

2016 - Geleceği Hayaller Kurar - Mehmet Zorlu Vakfı – İstanbul

2015 - Kadın Girişimci Hikayesi - TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu –

Gaziantep

2015 - Rol Model - Kadın Lider - İstanbul Üniversitesi Liderlik Zirvesi – İstanbul

2015 - Girişimcilikte Fark Yaratmak – Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilikte Fark Yaratanlar

2015 - Başaran Kadınlar - Türkiye İhracatçılar Meclisi Türkiye İnovasyon Haftası –

Adana

2015 - Teknoloji ile başarmak - EBİLTEM-Teknoloji Transfer Ofisi – İzmir

2015 - Rol Model Kadın Girişimci– KAGİDER - Aydın, Nevşehir, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin

2015 - Sosyal Girişimcilik – Siyamder – Aydın Kuşadası

2015 - Örnek Sosyal Girişimci – Aydın Uluslararası Sosyal Girişimcilik Paneli – Aydın

2014 - Örnek Kadın Girişimci - TurkishWin – Microsoft İstanbul

2014 - Dünya Açlık Kongresi – Ashoka – Almanya Frankfurt

2013 - Teknolojinin Tarıma Etkisi – Uluslararası Boğaziçi Zirvesi – İstanbul

2013 - Bilişimde Kadının Yeri - Grace Hopper Summit– ABD

2012 - Dijital Yolculuk – TEDxSilkRoad- İstanbul 2012 - Sosyal Girişim – Ashoka – İstanbul

2005 - 2009 Teknoloji ve Tarım - Akademik Bilişim - Çeşitli Üniversiteler

17 Ara 2022 - 15:15 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgün Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgün Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgün Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgün Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.




Kocaeli haber