Türk Mutfağının vazgeçilmezi ‘salça sezonu’ başladı

Her yıl Ağustos-Eylül aylarının gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlayan vatandaş tezgahlarda domates biber aradı. Doğu Kışla Pazarı’nda bu hafta domates satışı rekor kırdı

Ayşe Uğuz
Ayşe Uğuz Tüm Haberleri

Yaz ayının bitişi ile başlayan kış hazırlıkları kazanları kaynatmaya başladı. Salça, konserve yapmak için pazarı dolduran kışlık severler hem ucuz hem güzel sebze aradı. Salça sezonunun gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan domates ve kırmızı biberlere bu yıl talep geçtiğimiz yıldan daha fazla oldu. Kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında olan ev salçası Kocaeli’de de sezonu açtı. Hem yemeklik, hem kahvaltılık olarak tüketilen salçaları hazırlamak için Kocaeli halkı günün erken saatlerinde Doğu Kışla Pazarı’na koştu.


‘PAHALI AMA VAZGEÇECEĞİMİ SANMIYORUM’
Pandemi döneminden sonra evde kullandığı ürünleri daha çok kendi eliyle hazırlamaya başladığını söyleyen Fatma Öztürk,’’ Eskiden insanlara şaşırırdım, ne gereği var bu kadar uğraşıyorlar, yoruluyorlar diye ama pandemi döneminden beri hemen hemen her şeyimi kendim organik ürünlerle yapmaya başladı. Köylerden süt alıyorum yoğurt, kefir yapıyorum, domates, biber, patlıcan alıyorum salça, kışlık, kahvaltılık yapıyorum tadı bambaşka oluyor. Ama fiyatlar bu sene çok pahalı sebebini bilmiyorum ya taleple alakalı ya pandemiyle alakalı bilemiyorum fakat bu sezonda domatesin, biberin bu kadar pahalı olması garip. Eski tadı da kalmadı yiyeceklerin ama yine de kendi salçamı, menemeni mi yapmaktan vazgeçeceğimi sanmıyorum’’ dedi.


Yemeklere hem renk hem tat verdiği için salçanın Türk mutfağında ayrı bir yeri olduğunu söyleyen aynı zamanda aşçılık yapan Hanife Sağlam, ‘’ Salça benim vazgeçilmezimdir. Ben her sene kendim yaparım ve kış boyunca kendi yaptığım salçayı tüketirim. Hatta herkesin içinde de havamı atarım. Yapılması zor ve meşakkatli ama yemesi öyle tatlı ki bir kere yapınca devamı geliyor. Ben aynı zamanda aşçılık yapıyorum çalıştığım yere de kendi yaptığım salçaları götürüyorum. Benim için salça yapmak konserve yapmaktan daha önemli. Bu sene domatesler pek güzel gelmemiş. Ama bakalım deneyeceğiz’’ dedi. Domatesine göre salçanın tadının da değiştiğini söyleyen Sabahat Değirmenci, ‘’ Her türlü domatesten denedim ama hangi domates ne kadar etliyse en güzel ve en çok salça ondan çıkar. Pazara da etli domates aramaya geldik’’ dedi.


‘BU SEZONDA KASA KASA DOMATES SATIYORUZ’
Kasa kasa domates sattıklarını belirten Pazar esnafı Okan Akkoyun,’’ Genelde elimizdeki tüm domatesler biter. Domatese ilgi çok ama biber pek gitmiyor. Genelde kahvaltılık yapmak için alıyorlar biberi. Şimdi yeni yeni satmaya başladık. 1 hafta sonra fiyatlar iyice yükselecek domatesler azalacak, satışlar düşecek. Alan bu hafta en iyilerini aldı’’ dedi
Bu hafta pazarın rekorunu domatesin kırdığını söyleyen esnaf Enes Başadalı, ‘’Bizi öncesinden aramaya başlıyorlar ya da bir önceki haftadan haber gönderiyorlar şu kadar domates alacağım ayır bana diye. Her sene zaten sabit gelen müşterilerimiz var ama bu sene değişik yüzler görmeye başladım. Umarım seneye de satışlarımız böyle güzel olur’’ dedi.

22 Ağu 2021 - 13:14 - Gündem

Muhabir Ayşe Uğuz


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgün Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgün Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgün Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgün Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Kocaeli Markaları

Özgün Kocaeli, Kocaeli ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (262) 324 32 40
Reklam bilgi


Anket Kocaelispor TFF 1.Lig'i kaçıncı sırada bitirir?