Kocaeli’de gerçekleştirilen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla yargılanan sanıkların duruşması Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Kocaeli Adliyesi’nde görülen duruşmaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek amacıyla katıldı.
"TESADÜFEN ORADAYDIM"
Duruşmada savunma yapan sanıklar, eyleme anayasal haklarını kullanarak katıldıklarını, şiddete karışmadıklarını ve suç işlemediklerini belirtti. Bazı sanıklar ise protestoya katılmadıklarını, tesadüfen olay yerinde bulunduklarını ve bu sırada gözaltına alındıklarını ifade etti.
"DİRENME SUÇUNDAN GÖZALTINA ALINDIK"
Savunma yapan A.D., polis ekiplerinin alanda defalarca ihtarda bulunmasına ve kalabalıkla uzlaşmaya çalışmasına rağmen herhangi bir ihtar yapılmadığını iddia ederek savunmasında şu ifadelere yer verdi: Polisin ihtarı olmadan Direnme suçundan gözaltına alındık. Sosyal medyadaki çağrı ile çıktık" dedi.
"YALNIZCA ALANDAYDIM"
A.M.K., yürüyüşe katılmadığını, yalnızca alanda bulunduğu sırada gözaltına alındığını savundu.
A.G., CHP’nin çağrısı üzerine eyleme katıldığını belirterek suç işlemediğini ve beraatini talep etti.
Bazı sanıklar, polis müdahalesinin ölçüsüz olduğunu, biber gazı kullanıldığını ve darp edildiklerini iddia etti. A.İ., anayasal hakkını kullandığını, gözaltı sırasında darp ve hakarete maruz kaldığını öne sürerek şikâyetçi olduğunu söyledi.
"PROTESTODAN HABERİMİZ YOKTU"
B.T., protestodan haberi olmadığını, yoldan geçerken gözaltına alındığını ifade etti.
B.O. ve B.Y. ise siyasi partilerin çağrısı üzerine izleyici olarak alanda bulunduklarını savundu.
Sanık avukatları, dosyada suç unsurlarının oluşmadığını, “direnme” fiilinin bulunmadığını ve polis müdahalesinin hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Emniyet yetkililerinin talimat olmadan gaz kullanıldığına ilişkin beyanlarını ve sosyal medyada yer alan görüntüleri hatırlatan avukatlar, tüm sanıklar için beraat talep etti. D.Ş. isimli sanık ise gözaltı sürecinde terörle mücadele koğuşunda tutulduğunu, bunun kendisi için onur kırıcı olduğunu belirterek suç işlemediğini söyledi.
13 TEMMUZ TARİHİNE ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Duruşma 13 Temmuz tarihine ertelendi.





