Kanko’nun paylaştığı verilere göre Türkiye’de kişi başına yıllık makarna tüketimi son 10 yılda 4,4 kilogramdan 7,3 kilograma çıkarak yüzde 65 oranında arttı.
Ekonomik krizin ve hayat pahalılığının en çok mutfaklarda hissedildiğini belirten Kanko, “Geliri eriyen yurttaş artık et değil, ucuz olduğu için makarna almak zorunda kalıyor. AKP iktidarının yarattığı ekonomik buhran, mutfaklarda en net biçimde hissediliyor” dedi.
Avrupa Yarısı Kadar Et Tüketiyoruz
Kanko, OECD verilerine dikkat çekerek, “OECD ortalamasına göre kişi başı kırmızı et tüketimi 34,8 kilogram. Avrupa ülkelerinde bu rakam 34,5 kilogram. Türkiye’de ise sadece 16,6 kilogram. Yani Türk halkı Avrupa’daki yurttaşların yarısı kadar bile et tüketemiyor” dedi.
Bu Tablo Bir Yoksulluğun Fotoğrafıdır!
CHP’li Kanko, makarna tüketimindeki artışın sadece bir beslenme tercihi değil, bir ekonomik zorunluluk olduğuna dikkat çekti:
“Bu tablo, AKP’nin 23 yıllık ekonomi yönetiminin acı sonucudur. Vatandaşın cebinden alınan kaynaklar, sarayların ve yandaşların kasasına aktarılmıştır. Halkın sofrasında ise et eksilmiş, yerine makarna girmiştir. Bu tablo, bir tercihin değil, bir yoksulluğun fotoğrafıdır.”
 
             
             
             
            




 
         
         
         
         
         
        