Soğuk algınlıklarının arttığı bu mevsim geçişlerinde, şifa kaynağı ıhlamura olan ilgi yeniden arttı. Kışın vazgeçilmez bitkisi olarak bilinen ıhlamur, aktarlarda kilosu 1500 TL’ye satılıyor. Özellikle soğuk havaların etkisiyle ıhlamurun talebi zirve yaptı.
Kış çayı olarak tercih edilen ıhlamurun fiyatındaki artış, kullanıcılar tarafından dikkatle izleniyor. Çiçek ıhlamurunun kalitesinin, çiçeği ne kadar çok olursa o kadar yüksek olduğu belirtiliyor. Ihlamurun en iyi halinin çiçeği açmaya başladığı dönemde toplandığı ifade ediliyor. Erken veya geç toplanan ıhlamurun kalitesinin ise düşük olduğu vurgulanıyor.
Ihlamurun dışında, diğer kış çaylarının fiyatları da dikkat çekiyor. Adaçayı 700 TL, hibisküs 600 TL, tarçın 600 TL, zencefil ve zerdeçal 400 TL, papatya 1100 TL ve hatmi çiçeği ise 1000 TL’ye satılıyor.
Ihlamur Nasıl Demlenmeli?
Ihlamurun doğru şekilde demlenmesi, faydalarını daha fazla hissetmek için önemli. Geleneksel yanlış demleme yöntemlerinden kaçınılması gerektiği vurgulanıyor. Eskiden sobanın üzerinde saatlerce kaynatılan ıhlamurun, günümüzde taze içilmesinin çok daha faydalı olduğu belirtiliyor.
Ihlamurun doğru şekilde demlenmesi için öncelikle su geniş bir tencere veya güğümde kaynatılmalı. Ardından kaynamış suya ıhlamur eklenmeli ve 2 dakika ateşte bekletildikten sonra 15 dakika demlemeye bırakılmalı. Bu yöntemle hazırlanan ıhlamur, ılık hale geldikten sonra ister ballı ister sade olarak içilebilir. Uzmanlar, ıhlamurun bu şekilde tüketilmesinin daha faydalı olduğuna dikkat çekiyor.