Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul Milletvekili Doğan Demir, 2 Temmuz 1993'te yaşanan Madımak Katliamı'nın 33. yılı dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. Demir, Madımak'ta yalnızca insanların değil, kardeşliğin, hoşgörünün, laik Cumhuriyet'in ve birlikte yaşama umudunun hedef alındığını ifade etti.
Madımak'ta yaşananların devletin gözü önünde gerçekleştiğini belirten Demir, saldırıya saatlerce müdahale edilmediğini söyledi. Aradan geçen 33 yıla rağmen gerçek anlamda adaletin sağlanmadığını dile getiren Demir, firari sanıkların yıllarca yakalanamadığını, bazı faillerin gece yarısı yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle serbest bırakıldığını, davaların zaman aşımına uğratıldığını ve katliamın tüm yönleriyle aydınlatılamadığını ifade etti.
Demir, "Madımak bir insanlık suçudur. İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz. Vicdanda da zaman aşımı olmaz." dedi.
Sivas'ın Türkiye'nin yakın tarihini anlamak açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Demir, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, Roboski, Suruç, Ankara Garı ve Başbağlar'da yaşanan olayların birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirtti.
Bu katliamların ortak amacının toplumu kutuplaştırmak ve halkı birbirine düşürmek olduğunu savunan Demir, bu girişimlere geçmişte olduğu gibi bugün de teslim olmayacaklarını ifade etti.
Açıklamasında Alevi yurttaşların yıllardır dile getirdiği taleplere de yer veren Demir, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında hâlâ cemevlerinin ibadethane statüsünün ve eşit yurttaşlık hakkının tartışılıyor olmasını eleştirdi.
Demir, Alevilerin ayrıcalık ya da imtiyaz istemediğini, yalnızca Anayasa'nın güvence altına aldığı eşit yurttaşlık hakkını, cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasını, inançlarına saygı gösterilmesini ve devletin tüm inançlara eşit mesafede durmasını talep ettiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak eşit yurttaşlık mücadelesinin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Demir, hiçbir katliamın unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Yetkililere de çağrıda bulunan Demir, toplumsal barışın ancak adaletle sağlanabileceğini belirterek, Madımak Oteli'nin utanç müzesine dönüştürülmesini ve geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamasının sonunda Madımak'ta yaşamını yitirenlerin yanı sıra Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, Başbağlar, Roboski, Suruç, Ankara Garı ve ülkenin farklı bölgelerinde hayatını kaybeden tüm yurttaşları saygı, rahmet ve özlemle andı.
"Madımak utanç müzesi yapılmalı"
CHP İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Madımak Katliamı'nın 33'üncü yılında yaptığı açıklamada adaletin sağlanmadığını belirterek eşit yurttaşlık çağrısında bulundu.
Yorumlar
Trend Haberler
Alikahya'da nefes aldırmayan koku!
MHP'de yönetim açıklandı kulisler durmadı...O görevlendirmeyi Sancaklı mı yaptı?
İzmit Belsa Plaza’nın Tanınan İsmi Hayatını Kaybetti
Milletvekilinin Evinden Saf Altın İç Çamaşırı Çıktı
CHP kulislerinde flaş iddia! İki görevden almanın perde arkasında ne var?
Kocaeli Siyasetinde Sert Çıkış: “Dava Adamlığı Nasıl Olur Öğreteceğim”




