ÖĞRENCİLER VE VELİLER ARA TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRMELİ? 

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı ilk ara tatili başladı. Öğrenciler, öğretmenler, veliler, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak bir dönemi bitirdiler. Kimi öğrenci okuluna ilk defa adım attı, kimi aynı okulda farklı düzeye geçti, kimi sınıf değiştirdi, kimi okul değiştirdi, kiminin öğretmeni değişti… Şimdi onları bekleyen yaklaşık on günlük bir ara tatil var.  

Peki bu tatili çocuklar nasıl verimli geçirmeli? 

Öncelikle ebeveynler, çocukları okula ilk defa başlamışsa, çocuklarının öğrencilik kimliğini tanımaya çalışnalı. Bunun üzerine düşünmeli. Ara döneme kadar olan süreçte öğretmenleriyle yaptığı görüşmeleri ve onlardan gelen geri bildirimleri, çocuğunun okul dönüşü okulda yaşadıklarından hareketle davranışlarını, iyi analiz etmeli. Belki de ilk defa çocuğunuz sizden ayrı olarak uzun saatler boyunca bir toplulukla bir arada kalıyor. İlk defa ona ait olan bir alanda bulunduğu alanı yöneten bir aktörün (öğretmenin) liderliğinde eğitim ve öğrenim faaliyetlerine katılıyor. Evet, evlerimizde bebeklik dönemlerinden beri çocuklarımızı yakından tanıyoruz lakin şimdiye kadar onun sadece “çocuğumuz” kimliğini tanıdık. Okula başladığı ilk andan itibaren o artık, sosyal bir birey. Paylaşmayı, sıra beklemeyi, sabırlı olmayı, dikkatli olmayı, başkalarının haklarına ve özgürlüklerine saygılı olmayı pek çok kez üst üste deneyimleyeceği bir alandır okullar.  
Bu yönüyle bu sosyal bireyi yani çocuğumuzu tanımak için öğretmenlerimizden gelen her bir geri dönüşü iyi değerlendirmeliyiz. Unutmamalıyız, öğretmenlerimiz aynı zamanda birer eğitimci. Sizlerin evinizde çocuğunuza kazandırdığınız pek çok iyi duygunun ve davranışın sahadaki gözlemcileri öğretmenlerimiz ve sizin evde verdiğiniz eğitimlerin destekleyicileri. Bu tatil döneminde öğretmenlerimizden gelen geri dönüşler doğrultusunda çocuklarımızla istemediğimiz davranış değişiklikleriyle ilgili sohbetler gerçekleştirebilir, Okul Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmenlerinden destek alabilir ya da bir uzmanla iletişim kurabilirsiniz. İstediğiniz ve kabul gören davranışları gerçekleştiren öğrencilerin de bu dönemde pekiştirilmesi, ödüllendirilmesi de oldukça önemli. 


Ara Tatilde Neler Yapmalıyız? 

Yemek dışında gerçekleştirilen sohbetler ve bu sohbetlerden çıkan iş birlikleri oldukça değerli. Yapılacak aktivitelerin planlanması birlikte yapılabilir. Çocuğumuz, ayrılan vaktin sadece onun istediklerini yapması için ayrılmadığının farkında olmalı. Ortak etkinlikler de onların süreçle ilgili bolca öneriler de bulunmaya teşvik edilmesi önemli. 


 Tabiatta vakit geçirin 

Ekran bağımlılığından kopuşun anahtarı tabiatta gizli. Keşfetmeyi öğrenmeli. Bir hikaye yazarı olduğunuzu düşünün. Bir hikaye yazarı antrenmanını yazarak yapar. Daha önce gördüğü manzaraya defalarca bakarak yazıyla anlatmayı çalışır. Her bakışında aslında uzun zamandır gördüğünü sandığı yerde gizli pek çok şey keşfeder. Çocuklarımız da tabiatta vakit geçirirken gördüklerini, hissettiklerini size anlatmalı. Gelişimine paralel olarak beklenen davranış ve becerileri iletmesine fırsat verilmeli. Rüzgarın uğultusunu dillendirmeli, ağaçların kabuklarına dokunmalı, bir su kenarında taş sektirmeye çalışmalı, yaprakların renklerini anlatmalı, gökyüzündeki kuşları görmeli, benzetmeli…  
Ekrana karşı olan taleplerini de bir anda yasaklarla geri çevirmemek gerekir. Unutmayalım onun da deyim yerindeyse uzman olduğu alan o. Orada yani uzmanı olduğunu düşündüğü konuda da paylaşımlarda bulunalım. Mesela Roblox Oyun Platformunu daha önce keşfetmemişseniz bu sizin için iyi bir başlangıç olabilir. 
 

Daha çok hareket! 

Hareket odaklı aktivitelere ihtiyacımız var. 2022 yılı verilerine göre 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2019 yılında %21,1 iken, 2022 yılında %20,2 oldu. Cinsiyet ayrımında bakıldığında; 2022 yılında kadınların %23,6'sının obez ve %30,9'unun obez öncesi, erkeklerin ise %16,8'inin obez ve %40,4'ünün obez öncesi olduğu görüldü. Çocuklarda son 6 ay içinde görülen hastalık türleri incelendiğinde, 2022 yılında 0-6 yaş grubunda %31,3 ile en çok üst solunum yolu enfeksiyonu görüldü. Bunu sırasıyla, %29,4 ile ishal ve %6,9 ile alt solunum yolu enfeksiyonu izledi. 2022 yılında 7-14 yaş grubunda da %27,1 ile üst solunum yolu enfeksiyonu ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla; %19,8 ile ishal, %11,2 ile ağız ve diş sağlığı sorunları izledi. 
Açık havada yapılan sportif aktiviteler, ailecek gerçekleştirilecek günlük yürüyüşler çocuğun temiz hava ile buluşmasını sağlayacak, aynı zamanda obezitenin önüne geçmede katkı sağlayacaktır. 
Ayrıca çocuğumuzun paketli gıdaları daha az tüketmesine yardımcı olmak ve bilinçlendirmek için paketli gıdaların üzerinde yer alan kalori bilgilerini kendilerine öğreterek günlük kalori hesaplamalarına göre yiyecek ve içecek tüketme alışkanlığını da kazandırabiliriz. 
 

Kitap Okumalıyız 

Evimizde küçük de olsa bir kitaplığımız olmalı. Kitapları düzenlerken, kitaplığı temizlerken, oradan kitaplar alıp okurken hissettiğimiz iyi duyguları çocuklarımızla paylaşmalıyız. Özellikle birlikte okunan kitapların, önemli kısımlarını birbirinize aktarabilirsiniz. En önemlisi sen olsaydın kitabın sonunu ya da bu bölümün sonunu nasıl bitirirdin diyerek çocuğumuzun kendini yazarak ifade etmesine katkıda bulunabiliriz.  
Eğitim sistemimizde her geçen gün eksikliği daha fazla görülen bu etkinliğin yararını görmenin ebeveyn olarak keyfini yaşayacaksınız. 
Sağlıklı, bol enerjili, mutlu bir ara tatil dönemi dilerim

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ümit Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgün Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgün Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgün Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgün Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.




Kocaeli haber