Marmara Denizi’nde Arama Çalışmaları Sürüyor
1975 yılında Marmara Denizi’ne düşen ve enkazı yarım asırdır bulunamayan Türk Hava Yolları’na ait ‘Bursa’ isimli Fokker F‑28 tipi uçağın enkazını bulma çalışmaları devam ediyor. Uçak kazasında 42 kişi hayatını kaybetmişti ve uzun yıllar boyunca resmi arama çalışmaları sınırlı kalmıştı.
Yeni Parçalar Sonar Taramasında Tespit Edildi
Sosyal medya üzerinden yürüttükleri çalışmayla tanınan Nedim Kuru ve ekibi, Marmara Denizi’ndeki aramalarına bir yenisini ekledi. Büyükçekmece ve Ambarlı açıklarında gerçekleştirilen son sonar ve su altı dron taramalarında, uçağın gövdesine ait olduğu değerlendirilen yamulmuş parçalar bulundu.
Kuru, daha önce aynı bölgede baston burun kısmına benzer bir yapının tespit edildiğini belirtti.
Dördüncü Dalış Operasyonu Yapıldı
Arama ekibinin bu bölgedeki dördüncü dalış operasyonu yaklaşık 7 saat sürdü. Kuru, çalışmalar sırasında parçaları su altı dronuyla görüntülediklerini ve önceden bölgede yanlışlıkla ağına takılan parçaları çıkaran balıkçıyla birlikte çalıştıklarını söyledi.
Anıt Mezar İçin Çalışma Başvurusu
Nedim Kuru’nun İstanbul Valiliği’ne, Marmara Denizi’nin içine uçağın anısına anıt mezar yapılması için başvuruda bulunduğu da öğrenildi.
Kaza ve Önceki Aramalar
THY’ye ait Bursa uçağı, 30 Ocak 1975 tarihinde Marmara Denizi’ne düşmüştü. Kazada, teknik direktör Fatih Terim’in kayınpederi Kamuran Aksu ile şarkıcı Seyyal Taner’in hostes kardeşi de hayatını kaybetmişti. Dönemin teknolojik kısıtları nedeniyle enkazın çıkarılamaması üzerine aramalar farklı dönemlerde sınırlı ölçüde yapılmıştı.




