Çorlu, İzmit ve Gebze’de bulunan Marmara Galvaniz fabrikalarında çalışan 270 işçiyi kapsayan yeni toplu iş sözleşmesi, Birleşik Metal-İş Sendikası Trakya ve Kocaeli Şubeleri öncülüğünde işçilerin onayıyla tamamlandı. İki yıl süreyle geçerli olacak sözleşmeyle işçilerin maaş ve sosyal haklarında önemli iyileştirmeler gerçekleştirildi.
Maaşlarda yüzde 57 ve 29’luk artışlar
Sözleşmeye göre işçilerin net maaşları, sözleşmenin yürürlüğe girdiği ilk 6 ay için yüzde 57 zamla 60 bin TL’ye yükseldi. Temmuz ayında devreye girecek ikinci zam ise yüzde 29 oranında olacak ve böylece maaşlar 77 bin 500 TL’ye ulaşacak. Bu artışlarla Marmara Galvaniz işçileri Türkiye’nin en yüksek ücretli sanayi çalışanları arasında yer aldı.
Vergi yükü işveren tarafından karşılanacak
Sözleşmede işçilerin maaşlarına ilişkin vergi yükünün işveren tarafından üstlenilmesi önemli bir kazanım olarak öne çıktı. Bu düzenleme, işçilerin gelir kaybı yaşamaması açısından büyük önem taşıyor.
Sosyal haklarda da kapsamlı iyileştirmeler
Toplu iş sözleşmesinde sosyal haklarda da ciddi artışlar yer aldı. Ramazan Bayramı ikramiyesi 7 bin 500 TL, Kurban Bayramı ikramiyesi 10 bin TL ve erzak yardımı 5 bin TL olarak belirlendi.




