Eserlerin Akıbeti Meçhul
CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu’nda verdiği “kayıp sanat eserlerinin araştırılması”na yönelik önergenin reddedilmesinin ardından, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Gazeteci Mustafa Hoş’un sunduğu programa katılan Kanko, Türkiye genelinde kamuya ait müze, saray ve kurumlardan yüzlerce eserin kaybolduğunu öne sürdü.
9 Milyon Dolarlık Kayıp Zeugma Eserleri
Kanko, Gaziantep’teki Zeugma Müzesi’nde 9 milyon dolar değerinde 10 eserin kayıp olduğunu belirtti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzesi’nde 404, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde ise toplam değeri 250 milyon doları bulan 302 tablonun bulunamadığını aktardı.
Altın Sikkeler, Saray Eşyaları, Orijinal Tablolar...
Batman Müzesi’nden 10 milyon TL değerinde 20 altın sikkenin, Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarından ise hanedan üyelerinin kullandığı altın döküm çay ve kahve takımlarının kaybolduğunu ifade eden Kanko, Topkapı Sarayı’nda da tutulduğu bildirilen bazı eserlerin akıbetinin belirsiz olduğunu söyledi.
Yurtdışına Kaçırıldığı İddiası
Kanko, kayıp eserlerin birçoğunun yurtdışına çıkarıldığını öne sürerek, “Meclis’te bile orijinal tablolar depoya çekilip yerine replikaları asılıyor. Kültürel miras milletin hafızasıdır. Bu hafızayı koruyamazsak gelecek kuşaklara anlatacak hiçbir şeyimiz kalmaz” ifadelerini kullandı.





