Kocaeli Sanayi Odası’nın(KSO) şubat ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının konuğu Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen oldu. Oturum, Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun aylık faaliyet raporu sunumuyla başladı. Ekonomik verileri değerlendiren Zeytinoğlu, ocak ayında TÜFE’nin yüzde 30,65, ÜFE’nin ise yüzde 27,17 olarak gerçekleştiğini belirtti. Enflasyondaki artışta gıda fiyatları ile asgari ücret artışının etkili olduğunu dile getiren Zeytinoğlu, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına rağmen istenen düşüşün sağlanamadığını ifade etti. TÜİK verilerine göre imalat sanayisinde istihdamın son dört yılın en düşük seviyesine gerilediğini aktaran Zeytinoğlu, sanayi sektöründe bir yılda 178 bin 708, imalat sanayisinde ise 181 bin 257 kişilik istihdam kaybı yaşandığını kaydetti.
“Yatırım açığımız var”
2004–2005 yıllarında yapılan reformlarla Türkiye’nin ciddi yabancı yatırım çektiğini hatırlatan Zeytinoğlu, 2007 yılında doğrudan yabancı yatırımın 18,39 milyar dolara ulaştığını, GSYH’ye oranının ise yüzde 4,58 olduğunu söyledi. 2025 yılı için GSYH’nin yaklaşık 1 buçuk trilyon dolar seviyesinde olmasının beklendiğini belirten Zeytinoğlu, aynı oranın korunması halinde yaklaşık 75 milyar dolarlık yatırım çekilebileceğini, ancak ilk 10 ayda gelen yatırımın 8,58 milyar dolarda kaldığını ifade etti. Bu tabloya göre yaklaşık 60 milyar dolarlık yatırım açığı bulunduğunu vurguladı.
Yeni Demiryolu Yatırımı Gerekliliği
Türkiye’nin yıllık 25–30 milyar dolar yatırım çekme potansiyeline sahip olduğunu belirten Zeytinoğlu, bunun için reformların sürdürülmesi, ulaşım altyapısının güçlendirilmesi ve Avrupa Birliği desteğiyle yeni demiryolu yatırımlarının hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kurumlar Vergisi ve Rekabet Mesajı
OECD’nin küresel asgari kurumlar vergisi kararına da değinen Zeytinoğlu, birçok ülkenin oranlarını yüzde 15 seviyesine çıkardığını hatırlattı. Türkiye’de kurumlar vergisinin yüzde 25 olduğunu belirterek, üretimde rekabet edilen Polonya, Slovakya, Çekya ve Macaristan’ın üzerinde kalındığını söyledi ve “Bir yerde hata mı yapıyoruz?” sorusunu yöneltti.
“Kocaelispor’a desteğe başladık”
Sanayide su kullanımıyla ilgili üyeler arasında anket yapacaklarını da açıklayan Zeytinoğlu, konuşmasının sonunda kentin takımı Kocaelispor’a değindi. Son dönemde alınan sonuçların kentte moral oluşturduğunu belirten Zeytinoğlu, “Bu ay itibariyle Kocaelispor’a aylık 41 bin TL desteğe başladık. Sizlerin de bu konudaki desteğinizi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.








