İSU’dan su yönetimine ilişkin açıklama
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, iklim değişikliği ve mevsimsel yağış azlığına bağlı oluşabilecek su risklerine karşı sürdürülebilir ve bütüncül bir su yönetimi anlayışıyla çalışmaların sürdürüldüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada, su arz güvenliğinin planlı ve entegre bir yaklaşımla sağlandığı vurgulandı.

Yuvacık Barajı kritik seviyeden yükseldi
Açıklamada, 2025 yılı yaz ve sonbahar aylarında yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle Yuvacık Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 2 seviyelerine kadar gerilediği hatırlatıldı. Buna karşın, alternatif su temin yöntemleri ve planlı işletme süreçleri sayesinde Kocaeli genelinde içme suyu temininde herhangi bir kesinti yaşanmadığı belirtildi.

Takviye su alımı sona erdirildi
İSU tarafından haziran ayından itibaren takviye amacıyla Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajı’na su alımı yapıldığı ifade edildi. 2026 yılıyla birlikte etkili olan kar ve yağmur yağışlarının ardından barajdaki su seviyesinin yeniden yükselişe geçtiği, 3 Şubat 2026 itibarıyla su miktarının 21 milyon 340 bin metreküpe ulaşarak doluluk oranının yüzde 42’ye çıktığı bildirildi. Bu gelişme üzerine, 2 Şubat 2026 Pazartesi günü itibarıyla Sapanca Gölü’nden ve derin kuyulardan yapılan su temininin durdurulduğu açıklandı.

Derince Savaş Alanına Döndü!
Derince Savaş Alanına Döndü!
İçeriği Görüntüle

Veriler düzenli takip ediliyor
İSU Genel Müdürlüğü’nün, baraj doluluk oranları ile meteorolojik verileri düzenli olarak izlediği, tüketim projeksiyonları ve iklim senaryolarını dikkate alarak su yönetimini sürdürdüğü belirtildi. Sapanca Gölü, yer altı su kaynakları ve baraj rezervlerinin entegre biçimde işletilmesiyle Kocaeli halkına kesintisiz, sağlıklı ve güvenli içme suyu sağlandığı kaydedildi.

Tasarruf çağrısı yapıldı
Yetkililer, önümüzdeki dönemde yağışların devam etmesiyle baraj doluluk oranlarının daha da artmasının beklendiğini ifade ederken, vatandaşlara suyun tasarruflu ve bilinçli kullanılması çağrısında bulundu. Açıklamada, sürdürülebilir su yönetiminin toplumsal bilinçle mümkün olabileceği vurgulandı.