Dünya

Sarımsaktan Milyon Dolarlık Ham Madde

Fermantasyonla üretilen siyah sarımsak, Avrupa'dan Körfez ülkelerine sofraları süslüyor. Kastamonulu girişimcinin hedefi ilaç ve kozmetik sektörleri.

Avrupa Birliği coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağı, Kastamonu’da fermantasyonla işlenerek “siyah sarımsak”a dönüşüyor ve dünya pazarlarında adını duyuruyor. Üretici Halit Cebeci, 2015 yılında başladığı bu yolculukta siyah sarımsağı bugün 6 ülkeye ihraç ediyor.

Güney Kore’de Görüp Türkiye’ye Getirdi

Girişimci Halit Cebeci, siyah sarımsağı ilk kez Güney Kore gezisinde tanıdı. Ürünün potansiyelini gören Cebeci, Kastamonu’da 750 metrekarelik bir tesiste üretime başladı. Bugün Almanya, Polonya, İngiltere, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İtalya’ya ihracat gerçekleştiriyor.

Kokusuz, Yumuşak ve Besleyici

Siyah sarımsak, geleneksel sarımsağın 6–8 hafta süren fermantasyon süreci ile elde ediliyor. Bu süreç sonunda ürün daha yumuşak, kokusuz ve besin değeri açısından zengin hale geliyor.

Cebeci, bu özel üründen püre, sirke ve “siyah mürdük” gibi yeni lezzetler geliştirdiklerini belirtti. Hedeflerinin ise bu ürünü ilaç ve kozmetik sektörlerinde ham madde olarak kullanmak olduğunu söyledi.

Tarımda Katma Değerli İhracat Başarısı

Modern beslenme alışkanlıklarına uygun hale gelen siyah sarımsak, hem sağlıklı yaşam tutkunlarının ilgisini çekiyor hem de Türkiye’nin tarımsal ihracatında yüksek katma değerli ürün modeli olarak dikkat çekiyor.