Gündem

Tecrübeli ustadan tavuk dönerde ölümcül ihmal uyarısı

Son dönemlerde artan tavuk zehirlenmeleri vakaları ile ilgili 25 yıllık usta Süleyman Akbaba, tavuk dönerde yapılan saklama hatalarının insan hayatını riske attığını söyleyerek işletmelere “Bir gün bile bekletmeyin” çağrısında bulundu.

Loading...

Abone Ol

Haber: Kerim Çelik & Bahar Özdemir

Kocaeli’de 25 yıldır esnaflık yapan tecrübeli usta Süleyman Akbaba, son dönemde artan gıda zehirlenmeleri sonrası tavuk döner işletmelerine önemli uyarılarda bulundu. Tavuk ürünlerinin doğru muhafaza edilmediğinde birkaç saat içinde bile büyük risk oluşturduğunu belirten Akbaba, “Dinlendirici dolaplarda yarım gün bile bekletilmez. Şişte asla sabaha bırakılmaz. Tavuk zaten çabuk bozulur, bir gün beklerse zehire dönüşür.” dedi.

“Şişte Bekleyen Her Tavuk Bakteri Yayar”
Akbaba, özellikle şişte bırakılan tavuk dönerlerin en yüksek riski taşıdığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı: “Şişten çıkarıp tepsiye koyayım, sabah tekrar takayım; böyle bir şey kesinlikle olmaz. Döner mutlaka kesilmeli, satış haline getirilmeli ve sadece dipfrizde muhafaza edilmeli. Normal dolapta ertesi güne kalan tavuk bakteri toplar, zehire dönüşür. Hem müşteriyi zehirlersiniz hem de hapse girersiniz.”


“600 Kişilik Zehirlenmenin Nedeni Dikkatsizlikti”
Körfez’de yaşanan toplu zehirlenme olayını hatırlatan Akbaba, çalışanların ehliyetli ve dikkatli olmaması nedeniyle benzer vakaların her an yaşanabileceğini söyledi. Usta Süleyman Akbaba, "Geçen gün 600 kişi zehirlendi. Bu tamamen dikkatsizlik. Döner kesmek ayrı, döner yönetmek ayrı bir maharet ister. İş yeri sahibi işin başında durmalı. Bu iş şakaya gelmez.” ifadelerini kullandı.


“Benim Dükkânımda 25 Yılda Bir Kişi Bile Zehirlenmedi”
Kendi işletmesinde 25 yıldır tek bir zehirlenme vakası yaşanmadığını belirten Akbaba, bunun sebebinin disiplin ve sıkı kontrol olduğunu vurgulayarak: “Hazırladığım döneri önce dipfrize koyarım. Akşam dükkanı kapatırken dinlendirici dolaba alırım ama orada da bir gün bile bekletemezsiniz. Ertesi güne kalacaksa tekrar dipfrize girmesi şart. Şişte bırakmak ölümcül bir hata.” sözlerini kullandı.


“Güven Doğru Uygulamayla Geri Gelir”
Zehirlenmeler sonrası genel tavuk döner satışlarında bir düşüş olduğunu belirten Akbaba, doğru yöntemleri uygulayan işletmelerin vatandaşın güvenini kaybetmeyeceğini söyledi. Tecrübeli usta Süleyman Akbaba'nın son mesajı ise net oldu: “Yemeyeceğiniz hiçbir ürünü başkasına yedirmeyin. Bu işin şakası yok.”