Balık sezonunda düşüş dönemi başladı
Kocaeli’de balık sezonunun verimli ayları geride kaldı. Özellikle ocak ve şubat aylarında doğal döngü gereği denizlerdeki balık miktarının azaldığını belirten İzmitli balıkçı Kemal Bineklioğlu, tezgahlardaki durgunluğu değerlendirdi. Her yıl eylül ayında başlayan bolluk döneminin yılbaşına kadar sürdüğünü hatırlatan Bineklioğlu, “Şubatın sonuna kadar deniz durgun olur, ardından yeniden canlanır” dedi.
“Kırım senesi yaşıyoruz”
Bu yıl balık sezonunun, geçmiş yıllara kıyasla daha verimsiz geçtiğini söyleyen Bineklioğlu, tarım ürünlerinde yaşanan rekolte düşüklüğüne benzer bir durumun denizlerde de görüldüğünü vurguladı. “Bu sene kırım senesi. Nasıl meyve-sebze azsa, balıkta da aynısı var. Yokluk yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Fiyatlar el yakıyor
Tezgahtaki balık miktarındaki azalma, fiyatlara da yansıdı. Hamsi kilogramı 250 ile 500 lira, istavrit 200-300, mezgit 350-500, tekir 400-450, uskumru ise 250 liradan satılıyor. Çinekop 600 lirayı görürken, deniz levreği 450, deniz çuprası 350 liradan alıcı buluyor.
“Balık hâlâ en sağlıklı seçenek”
Balığın doğal ve sağlıklı bir gıda olduğunu vurgulayan Bineklioğlu, kırmızı etle kıyaslandığında fiyatlarının hâlâ daha uygun olduğunu savundu. “Tavuk üretimi hızlı ve katkılı. Balık ise tamamen doğal. Her gün yenseniz de zarar vermez. Vatandaşın balığı tercih etmesini isterim” diye konuştu.













