Büyükakın, son yılların en ağır kuraklığının yaşandığını belirterek mevcut yatırımlar sayesinde Kocaeli’nin 2028’e kadar su konusunda güvence altında olduğunu söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Derince Çınarlı İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin tanıtım programı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 bin kişinin içme suyu ihtiyacına katkı sağlayacak tesisin tanıtımında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, hem tesisin önemine hem de kentin su yönetimi politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplam 120 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen tesisin günlük 12 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olduğunu belirten yetkililer, tesisin devreye girdiği Temmuz 2025’ten bu yana 3 milyon metreküpün üzerinde suyun sisteme kazandırıldığını açıkladı. İSU Genel Müdürü Ali Sağlık da iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek alternatif su kaynaklarının artık bir tercih değil zorunluluk haline geldiğini ifade etti. Sağlık, tesisin Kocaeli’nin uzun vadeli su güvenliği planlamasının önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Derince’de Asbest Borular Tarih Olacak

Programda söz alan Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe ise İSU ile uyumlu bir çalışma yürüttüklerini belirterek ilçedeki altyapı dönüşümüne dikkat çekti. Çınarlı’daki çalışmaların tamamlanmasının ardından Derince’nin asbest boruların tamamen kaldırıldığı ilk ilçe olacağını ifade eden Gökçe, üstyapı yatırımları için de Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini beklediklerini dile getirdi.

MHP'de Bir İl Teşkilatı Daha Fesh Edildi
MHP'de Bir İl Teşkilatı Daha Fesh Edildi
İçeriği Görüntüle

Whatsapp Image 2026 06 05 At 16.21.28

“Her konuda anlaşsaydık”

Konuşmasının bir bölümünde yerel yönetimler arasındaki iş birliğine değinen Büyükakın, farklı siyasi görüşlere rağmen ortak hizmet anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe’ye teşekkür eden Büyükakın, “Buranın seçilmiş bir belediye başkanı var; halkın iradesinin üzerinde hiçbir şey yok. Her konuda anlaşmıyoruz; her konuda anlaşsaydık aynı partide olurduk. Gönül isterdi ki aynı partide olalım." dedi.

“Geçen yıl en ağır kuraklığı yaşadık”

Kocaeli’nin son yıllarda hızlı nüfus artışı yaşadığına dikkat çeken Büyükakın, buna rağmen su arzında herhangi bir kriz yaşanmadığını belirtti. Kent nüfusunun 2 milyon 100 bine ulaştığını ve abone sayısının 981 bine çıktığını kaydeden Büyükakın, her yıl yaklaşık 13 bin yeni konutun sisteme dahil olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yılın kayıtlara geçen en kurak dönemlerden biri olduğunu ifade eden Büyükakın, yapılan yatırımlar sayesinde vatandaşların bu durumu hissetmediğini vurguladı.

Whatsapp Image 2026 06 05 At 16.21.28 (1)

“Su sorunumuz 2028’e kadar yok”

Kentin su geleceğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Büyükakın, mevcut projelerin Kocaeli’yi birkaç yıl daha güvence altına aldığını belirterek şunları söyledi: “Kaydedilen en yüksek kuraklık geçtiğimiz yıl yaşandı. Bundan kötüsü olmazsa 2028’e kadar garantideyiz. 2028’den sonrası için Adapazarı ile Kocaeli’nin birlikte kullanacağı Ballıkaya Barajı var. Oranın yüzde 40’ını Kocaeli, yüzde 60’ını Sakarya kullanacak. Bu proje tamamlandığında 2040 yılına kadar Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılayacak.”

Whatsapp Image 2026 06 05 At 16.21.27 (1)Whatsapp Image 2026 06 05 At 16.21.27 (3)Whatsapp Image 2026 06 05 At 16.21.27 (2)