Araştırmacılar, 55 yaş üstü 4.750 kişiyi 7 yıl boyunca izleyerek hangi abur cuburların beyne en çok zarar verdiğini inceledi. Çalışma sonucunda, günde bir porsiyon aşırı işlenmiş et ürünü tüketenlerin, %17 oranında daha fazla bilişsel sorun riski taşıdığı tespit edildi.
Benzer şekilde, gazlı içecekler, buzlu çaylar ve şekerli meyve suları gibi şekerle tatlandırılmış içecekleri günlük tüketenlerde bu risk %6 oranında arttı.
“Etli Pizza + Kola = Beyne Çifte Darbe”
Araştırmaya göre, özellikle fast-food zincirlerinde sıkça tüketilen işlenmiş etli pizzalar ve yanında içilen şekerli içecekler, beyin için adeta “çifte bomba” etkisi yaratıyor.
Prof. Dr. Brenda Davy, “Değiştirebileceğiniz şeyler var. Ölçülülük ve beslenme tercihlerinde denge sağlamak, beyin sağlığını korumanın anahtarı,” dedi.
UPF’lerin Yükselişi Alarm Veriyor
UPF (aşırı işlenmiş gıdalar) tüketimi, ABD’de hane halklarının yiyeceklerinin %65’ini, içeceklerinin ise %38’ini oluşturuyor. Türkiye'de de benzer oranların yükselmekte olduğu biliniyor.
Araştırmacılar, bu tehlikeye karşı basit ama etkili bir çözüm öneriyor: Yemek pişirme becerilerini artırmak. Virginia Tech bilim insanları, mutfak eğitiminin bir halk sağlığı stratejisi haline getirilmesi gerektiğini savunuyor.





