50 Yıldır Sadece Gofret ve Çayla Yaşıyor
50 Yıldır Sadece Gofret ve Çayla Yaşıyor
İçeriği Görüntüle

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan, İtalyan sermayeli, Koç Holding’in tedarikçisi Sag Hidrolik’te işçilerin sendikal haklarına yönelik baskı ve insani taleplerine karşılık alamaması üzerine başlattığı grev 116’ncı gününe ulaştı. Birleşik Metal İş Kocaeli Şubesinde örgütlenen işçilerin aktardığına göre işveren, sendikal etkinliği kırmak amacıyla sistematik baskılar uyguladı. Birleşik Metal İş Kocaeli Şubesinin fabrikada yaklaşık 100 üyeyle başlattığı örgütlenme sürecinde işverenin ilk hamlesi gönüllülük esasına dayalı işten çıkış adı altında 25 işçiyi işten çıkarmak oldu. Sendika temsilcileri, bu çıkışların gerçekte “sendikayı zayıflatma girişimi” olduğunu belirtti. Dolaylı bilgilere göre, işçilerin bir kısmı “çalışmak istiyorum” demesine rağmen işten çıkarılırken, sendika örgütlenmesinde öncü işçilerin hedef alınması ise dikkat çekti.

Örgütlü Mücadele 70 İşçiyle Sürüyor
İşverenin işten çıkardığı işçilerin ardından yaklaşık 70 kişiyle devam eden örgütlü mücadele, her geçen gün daha görünür hale geliyor. Grev alanındaki kararlılığın artarak sürdüğü belirtilirken işçiler, “Görmezden gelinen taleplerimizi alana kadar buradayız.” sözleriyle net bir mesaj veriyor.

Grev 116’ncı Gününde Kararlılıkla Sürüyor
Fabrika yönetiminin, işçilerin daha iyi çalışma koşulları talep etmesini göz ardı ettiği ve sendikal hakları sınırlandırmaya yönelik adımlar atarak çok sayıda işçiyi de işten çıkmaya zorladığı şeklinde devam eden süreçte kararlı olan işçilerin sürdürdüğü grev bugün 116’ncı gününde aynı kararlılıkla devam ediyor.

Fabrika Yönetimi 49’uncu Madde Bahanesini Kullandı
İşçiler, yaşanan sürecin yalnızca kendi hak mücadeleleri olmadığını, bölgedeki tüm emekçiler için de önemli bir dayanışma sınavı olduğunu ifade ediyor. Fabrika öncü işçilerden birini öncelikle haklarını vererek işten çıkarmak istedi fakat işçi anayasal haklarını kullandığını ve bu şekilde işten çıkmayacağını ifade etti. Fabrika yönetimi ise bu işçiyi Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) 49’uncu maddeyi sebep göstererek işten çıkardı.

“Sendikal Haklar Konu Olunca Çalışmıyor Olduk”
İşten çıkarma sebeplerinde 49’uncu madde, “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi,” anlamına geliyor. İşten çıkarılan işçi Onur Karaman ise bu konuyla ilgili, “11 yıldır burada çalışıyorum. 11 yıldır verilen işi yaptım da sendikal haklarımız konu olduktan sonraki 3 günde mi verilen işi yapmıyor oldum?” sözlerini kullandı.

Tedarikçisi Olduğu Koç Holding de Yorum Yapmıyor
Edinilen bilgilere göre bir işçi düğün iznindeyken işten çıkarıldı. Bir işçi borç para istediği için işten çıkarıldı ve bir işçi de bir gazeteye röportaj vererek görüşlerini sunduğu için işten çıkarıldı. Fabrika yönetimi ve işverenin bu hukuk dışı uygulamaları hakkında ise ne tedarikçisi olduğu Koç Holding tarafından ne de firmanın genel merkezi tarafından yorumlanmıyor. Ancak bu hukuksuzluğa karşı açılan dava 17 Aralık Çarşamba günü Sakarya 4’üncü İş Mahkemesinde görülecek.Whatsapp Image 2025 12 04 At 11.11.27Whatsapp Image 2025 12 04 At 11.11.27 (2)Whatsapp Image 2025 12 04 At 11.11.27 (1)Whatsapp Image 2025 12 04 At 11.11.28