Kocaeli Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı meclis toplantısının ardından CHP Grubu, Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'a yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. CHP Grup Başkanvekili Mehmet Ümit Küçükkaya ile Meclis Üyesi Erkan Uygun, mecliste muhalefetin soru önergelerine karşı sergilenen tavrı eleştirirken, 58 milyon liralık arazi devri, yerel basına verilen ilanlar ve meclis yönetimi üzerinden sert mesajlar verdi.
"Sorulardan rahatsız oluyor"
İlk sözü alan CHP Meclis Üyesi Erkan Uygun, Başkan Büyükakın'ın soru önergelerinden rahatsızlık duyduğunu öne sürdü. Meclis başlar başlamaz muhalefeti "ortamı germekle" suçladığını belirten Uygun, kamuoyunda tartışılan ilan ve reklam konularının başkanı rahatsız ettiğini savundu.
Son aylarda meclis yönetiminde belirgin bir üslup değişikliği yaşandığını iddia eden Uygun, CHP'nin hiçbir konuda peşin hüküm vermediğini, yalnızca kamu adına açıklama talep ettiklerini söyledi. Büyükakın'ın sorulara yanıt vermek yerine tartışmayı büyütmeyi tercih ettiğini ileri sürdü.
Ardından konuşan CHP Grup Başkanvekili Mehmet Ümit Küçükkaya ise SGK borçlarına karşılık devredildiği belirtilen 58 milyon liralık araziyi gündeme taşıdı. Söz konusu taşınmazın geçmişine ilişkin ayrıntılı bilgi talep ettiklerini ancak bu taleplerinin karşılanmadığını ifade eden Küçükkaya, belediyenin yaptığı işlemlerin kamu yararı açısından sorgulanmasının muhalefetin görevi olduğunu dile getirdi.
"Yasa dışı değil ama helal değil"
Yerel basına yönelik ilan ve ajans ödemeleriyle ilgili eleştirilerini de yineleyen Küçükkaya, bu işlemlerin hukuken suç oluşturmadığını ancak etik açıdan tartışmalı olduğunu savundu. Yerel gazetecilerin haklarını savundukları için hedef gösterildiklerini öne süren Küçükkaya, kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin sorular sormaya devam edeceklerini söyledi.
Küçükkaya, belediyenin bazı ödemeleri ajanslar üzerinden gerçekleştirdiğine ilişkin açıklamaları da eleştirdi. Hükümetin vergi tahsilatı konusunda vatandaş ve esnafa karşı sert uygulamalar yürüttüğünü belirten Küçükkaya, belediyenin bu konuda çelişkili bir yöntem izlediğini iddia ederek, "Kimse aptal değil, kimse saf değil" ifadelerini kullandı.
"Grup başkanvekiline söz hakkı verilmek zorunda"
Meclis yönetimine yönelik eleştirilerini sürdüren Küçükkaya, grup başkanvekillerinin konuşma hakkının engellenemeyeceğini savundu. Demokratik bir meclis yönetiminin farklı görüşlerin ifade edilmesine imkan tanıması gerektiğini belirten Küçükkaya, Kocaeli Meclisi'nin sürekli başka şehirlerin meclisleriyle kıyaslanmasına da tepki gösterdi. Açıklamasının sonunda Tahir Büyükakın'a çağrıda bulunan Küçükkaya, sosyal medyada özellikle AK Parti tabanından gelen yorumların dikkate alınmasını istedi. Büyükakın'ın kendi partililerinin ve AK Parti Gençlik Kolları üyelerinin tepkilerini okuması halinde anlatmak istedikleri tabloyu daha iyi göreceğini öne sürdü.






