Kocaeli Şehir Hastanesi yönetiminin Personel Devam Kontrol Sistemi’ne ilişkin yayımladığı iç yazışma, sağlık çalışanlarının tepkisine neden oldu. Personelden gelen talep ve şikâyetler üzerine açıklama yapan Hürriyetçi Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Serkan Kökduman, sistemin mesai takibinin ötesine geçerek maaş, nöbet ücreti, yemek hakkı ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesini etkileyebilecek bir yapıya dönüştüğünü öne sürdü.

Kocaeli Şehir Hastanesi yönetimine çağrıda bulunan Kökduman, “Sağlık çalışanlarını cezalandıran PDKS dayatmasına derhal son verin.” dedi.
Yayımlanan iç yazışmanın yeniden değerlendirilmesini isteyen Kökduman, düzenlemenin yalnızca çalışanları değil hastaneden hizmet alacak vatandaşları da mağdur edebileceğini dile getirdi. Kökduman, “Kocaeli Şehir Hastanesi idaresi tarafından uygulanmak istenen Personel Devam Kontrol Sistemi, bir mesai takip sistemi olmanın ötesine geçmiştir. Sağlık çalışanlarının maaşını, nöbet ücretini, yemek hakkını ve hatta hastaya hizmet sunmasını tehdit eden bir cezalandırma mekanizmasına dönüştürülmüştür. Yayımlanan iç yazışmanın maksadını aştığını düşünüyoruz. Yazı tekrar gözden geçirilerek mağduriyetlerin önüne geçilmelidir.” ifadelerini kullandı.


“Çalışanın emeği yok sayılamaz”
Sağlık çalışanlarının görevlerinin yalnızca elektronik bir kart kaydı üzerinden değerlendirilemeyeceğini belirten Kökduman, teknik aksaklıklar nedeniyle fiilen çalışan personelin hak kaybına uğrayabileceğine dikkat çekti. Kartın bozulabileceğini, cihazların arızalanabileceğini ve elektrik kesintilerinin yaşanabileceğini belirten Kökduman, hiçbir teknik sorunun sağlık çalışanının emeğinin karşılığını ortadan kaldıramayacağını söyledi. Kökduman, “Sağlık çalışanı bir karttan, cihazdan veya elektronik sistemden daha değersiz değildir. Yıllardır pandemi, deprem, afet ve olağanüstü şartlarda canını ortaya koyarak görev yapan sağlık emekçilerine bugün ‘Kart okutmadın, maaşını keserim; nöbet ücretini vermem; bilgisayarını açtırmam; yemek bile yiyemezsin.’ anlayışı dayatılmaktadır. Bu anlayış ne hukuk devletine ne sosyal devlete ne de insan vicdanına sığmaktadır.” dedi.

Yuvacık Barajı yoluna 23 bin ton asfalt serildi
Yuvacık Barajı yoluna 23 bin ton asfalt serildi
İçeriği Görüntüle


Hasta Güvenliği Uyarısı
PDKS kaydı bulunmayan personelin hastane içerisindeki bilgisayar sistemlerine girişinin engellenmesinin sağlık hizmetlerini aksatabileceğini savunan Kökduman, bu uygulamanın doğrudan hastaları etkileyebileceğini kaydetti. Kökduman, “Hiç kimse fiilen görev yapan bir kamu görevlisinin maaşını ve alın terini tek bir elektronik kayda indirgeme hakkına sahip değildir. Kart okutulmadığı gerekçesiyle bilgisayar sistemine girişin engellenmesi yalnızca çalışanı değil doğrudan hastayı cezalandırmaktadır.” ifadelerini kullandı. Uygulamanın ilaç hizmetlerinden laboratuvar sonuçlarına, ameliyatlardan yoğun bakım hizmetlerine kadar birçok alanda aksamalara neden olabileceğini ileri süren Kökduman, şu soruları yöneltti: “İlaç uygulaması gecikecekse bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Laboratuvar sonuçları gecikir, ameliyat aksar veya yoğun bakım hizmeti zarar görürse bunun hesabını kim verecek?”


Yemek Hakkına PDKS Tepkisi
Personelin yemekhane hizmetinden yararlanmasının PDKS kaydına bağlanmasına da tepki gösteren Kökduman, beslenme hakkının bir disiplin aracı olarak kullanılamayacağını söyledi. “Sağlık hizmeti elektronik kapılardan değil, sağlık çalışanlarının fedakârlığıyla yürümektedir.” diyen Kökduman, personelin temel ihtiyaçlarının kart kaydı üzerinden sınırlandırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Kökduman, “Beslenme hakkı pazarlık konusu yapılamaz. Yemek hakkı disiplin cezası gibi kullanılamaz. Devlet, çalışanını cezalandırarak değil koruyarak yönetir.” dedi.


Biyometrik Veri Uyarısı
Açıklamasında biyometrik veri kullanımına da değinen Kökduman, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği bakımından hukuki sakıncalar bulunduğunu savundu. Kökduman, idari kolaylık gerekçesiyle çalışanların kişisel verilerinin ve temel haklarının ihlal edilemeyeceğini ifade ederek uygulamanın hukuki yönüyle de yeniden incelenmesini istedi.


“Yazıyı revize edin”
Kocaeli Şehir Hastanesi yönetimine 7 Temmuz 2026 tarihli ve E-36144849-929-320533413 sayılı yazıyı yeniden düzenleme çağrısı yapan Kökduman, kamu hizmetini aksatabilecek hükümlerin geri çekilmesini talep etti. Kökduman, “Sağlık çalışanlarını hedef alan bu uygulamayı yeniden değerlendirin. Kamu hizmetini aksatacak, çalışanı mağdur edecek ve hasta güvenliğini riske atacak düzenlemeleri derhal geri çekin. İdarelerin keyfî yorumlarıyla çalışanların maaşı, nöbet ücreti ve temel hakları tehdit altına sokulamaz.” dedi. Hürriyetçi Sağlık Sen olarak çalışanlar adına hastane yönetimine başvuruda bulunduklarını açıklayan Kökduman, uygulamanın düzeltilmesini beklediklerini belirtti.


Hukuki Mücadele Başlatılacak
Uygulamaların geri çekilmemesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıklayan Kökduman, idari yargıda iptal davaları açılacağını ve sorumlular hakkında gerekli başvuruların yapılacağını bildirdi.
Konunun Sağlık Bakanlığı, Kocaeli Valiliği ve ilgili denetim birimlerine taşınacağını belirten Kökduman, sağlık çalışanlarının haklarının korunması için demokratik ve hukuki mücadele yollarının kullanılacağını söyledi. Kökduman, “Hiç kimse sağlık çalışanını elektronik bir karttan ibaret göremez. Hiç kimse emeğin karşılığını teknik gerekçelerle gasp edemez. Hiç kimse kamu hizmetini durma noktasına getirecek uygulamaları ‘disiplin’ adı altında meşrulaştıramaz. Sağlık çalışanı sahipsiz değildir. Sendika olarak konunun takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.Whatsapp Image 2026 07 26 At 12.24.21Whatsapp Image 2026 07 26 At 12.24.21 (1)