Ekonomi çok kötü bir durumda. Hükümetin önceki gün açıkladı 3 yıllık Orta Vadeli Plan’da bile enflasyon hedefleri, kur hedefleri son derece yüksek. Vergi gelirlerinde de her yıl ortalama yüzde 75 civarında artış ön görülüyor.
Bu ne demek? Üç yıl daha bu sıkıntıları çekeceğiz demek. Tabii, geçmişte açıklanıp tutturulamayan hedefleri düşünürsek, 2026’da düze çıkıp çıkmayacağımız da belli değil.
İşte böyle bir ortamda yerel seçimlere gideceğiz.
Her parti, kendi açısından hayati öneme sahip olduğunu söyleyecek, mutlaka. Belediyeleri almak için mücadele verecek.
Peki nasıl? Şu anki yapı ile mi?
Alın size İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener.
Çıktı Fatih Altaylı’nın karşısına, çatır çatır konuştu.
Her ilde kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi. İstanbul ve Ankara dahil. Hatta, bu iki büyük ilin AK Parti’ye geçmesi halinde sorumluluğu üstüne aldığını söyledi.
İzmir’de de keza öyle. Birkaç gündür partide, Ümit Özlale çılgınlığı yaşanıyor. Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da bu çılgınlığa dahil olanlardan.
***
Eğer “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” sözü anlamını bulmazsa, Kocaeli’de de benzer bir durum söz konusu olacaktır.
İYİ Parti kendi adayları ile yola çıkacaktır.
O zaman eldeki İzmit’in kaybedilmesi çok yüksek bir ihtimal.
Kazanılması beklenen Karamürsel, Derince, Darıca gibi ilçeleri almak ise hayal olacaktır, muhalefet açısından.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni hiç saymıyorum bile. Çünkü ittifak halinde bile oranın alınması çok ama çok zor.
***
Meral Akşener’i anlayabiliyorum. Altılı masa vücut bulduktan sonra yaşananlar doğruysa, haklılık payı var.
Kazanılacak bir seçim, iktidara altın tepside sunuldu. Üstelik CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, yüzde 1-2 oyu olmayan partilere de bol bol milletvekili dağıtılarak.
Büyük ihtimalle bunun öfkesini yaşıyor.
Bir de İYİ Parti’nin gerçek gücünü göstermek istiyor.
Ama öfkeyle kalkarsa, zararla oturabilir.
Muhalefet, büyükşehirler başta olmak üzere elindeki birçok belediyeyi kaybedebilir.
İzmit de onların başında geliyor.
Olası bir başarısızlıkta, İYİ Parti bile çöküşe kadar gidebilir.
Ki, bu da yıllardır merkez sağ olmadığı için o cenahı kendinde toplayan AK Parti açısından fevkaladenin fevkinde olacaktır.