Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 17 gün geçti. 17 Ağustos depremini görmüş biri olarak hep, “17 Ağustos gibi olmaz” diye düşünürdüm. Ancak 2.5 haftadır izlediğimiz görüntüler, 17 Ağustos’un kat be kat üstünde bir felaketle karşılaştığımızı gösterdi.
Tamam, belki tarihte ilk kez iki büyük deprem üst üste oldu. Ama bütün suçu da iki depreme bağlayamayız.
Bakıyoruz bazı görüntülere. Bina sapa sağlam, çevresindeki tüm binalar yıkılmış. Demek ki, burada suçlu depremin büyüklüğü değil bizim aymazlığımız.
Para hırsımız…
İnsanı hiçe sayışımız…
Denetimsizliğimiz…
Vurdumduymazlığımız…
Artık aklınıza ne gelirse.
***
Deprem gösterdi ki, Türkiye’deki yapı stoku çok sıkıntılı.
Bunun için ilimize bakmak yeterli.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, deprem sonrası görevlendirildiği Hatay’ın Defne ilçesinde bir basın açıklaması düzenledi.
Söz döndü dolaştı, kentsel dönüşüme geldi.
Başkan Büyükakın, bu sırada Kocaeli ile ilgili rakamlar verdi.
***
Büyükakın’ın, "Bizim şehrimizde kabaca 350 bin konut vardır. Bu konutların maalesef yüzde 51’i 1999 depreminden önce inşa edildi. Bu yaklaşık 170 bin konut demek. Bu konutları yeniden yaptığınızda bir tanesini 1 milyon liraya mal ettiğinizi düşünün. 170 bin konut için 170 milyar ediyor. Benim bütçem 23 milyar lira. Dolayısıyla bu öyle sadece bilmemeyle alakalı değil. Ben ne olması gerektiğini biliyorum ama kaynak gerekiyor" sözleri çok önemli.
Kocaeli’de kentsel dönüşüm için gereken toplam para 170 milyar lira.
AK Parti hükümetlerinin son 20 yılda ilimize yaptığı toplam yatırım miktarının 73 milyar lira olduğunu düşünürsek…
İlimizde kentsel dönüşümle ilgili atılan adımlar ne yazık ki çok yavaş olacak.
Uzmanların açıklamalarına dayanarak söylüyorum.
İstanbul depreminin eli kulağında olduğuna…
Ve kısa sürede bu kadar büyük bir dönüşümü başlatamayacağımıza göre…
Tabut evlerde yaşamaya devam edeceğiz.