Bu yıl havalar tam ısınmasa da yaz geliyor.  Yazın gelmesiyle beraber pazar ve manavlarda rengarenk yaz meyveleri yerini aldı. Doğanın bize sunduğu bu meyveler sağlığımıza ve güzelliğimize katkı sağlamakta.

Meyveler fruktoz şekeri, lif, birçok antioksidan vitamin ve mineral içermektedir. Son dönemde birçok kişinin kafası, meyve şeker içermesi nedeniyle karışmakta ve meyve tüketiminden korkmaktadır. Meyvede bulunan fruktoz doğal bir şeker olduğu için ve meyvede fruktozun yanında lif ve diğer sağlıklı bileşikler de içerdiği için sağlık açısından herhangi bir olumsuz durum yaratmamaktadır. Tam tersine içerdiği sağlıklı bileşikler sayesinde meyveler kanser, kabızlık, kalp hastalığı, grip, nezle   ve birçok hastalıktan bizi korumaktadır.

Meyve tüketirken porsiyon ölçüsüne dikkat edilmelidir.  1 Porsiyon meyve 50 kcal dir. Günde 2-4 porsiyon meyve sağlık açıcından yeterlidir. Fazla meyve tüketimi kilo almaya ve özellikle bel bölgesi yağlanmasına sebep olabilir. Yine meyve tüketimimizi mümkünse gündüz saatlerinde yapmalıyız. Gece geç saatte meyve tüketimini önermemekteyiz.  Ayrıca meyveler eğer kabukları ile yenilebiliyor ise (elma, armut vb.) mümkünse kabukları ile birlikte tüketilmelidir.

Diyabet ve İnsüllin drenci olan  hastalar meyve tüketirken ara öğünde 1 porsiyon olarak tüketebilirler. Kan şekerleri yükselmemesi için meyve tüketirken yanına bir miktar süt, yoğurt, peynir veya fındık, ceviz veya badem almalıdırlar. Diyabet hastalarında tek başına meyve tüketmek ve özelikle fazla miktarda meyve tüketimi kan şekerinin hızlı yükselmesine ve sonrasında hızlı düşmesine ve çabuk acıkmaya neden olabilmektedir.

Şimdi size yaz meyleri ve faydalarından bahsetmek istiyorum.

Karpuz: Yaz ayının simgelerinden olan karpuz su açısından çok zengindir. Bu sayede yazın su ihtiyacımızı karşılamaktadır. İçerisinde bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Karpuzun 3 adet üçgen dilimi 1 porsiyon sayılmaktadır ve 50 kcal dir. Karpuzu peynir ile beraber tüketmek daha uzun süre tokluk sağlayacaktır.

Kayısı: Kayısı, beta karoten ve A, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kayısı lif içeriği sayesinde bağırsak hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Özellikle kabızlık problemi yaşayan kişiler taze kayısı, kuru kayısı veya taze meyve suyu şeklinde tüketebilirler. 4 adet kayısı 1 porsiyon olarak sayılmaktadır.

Şeftali: Şeftali anti-inflamasyon özelliği sayesinde bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır. Şeftali de kayısının tam tersine bağırsakları yavaşlatıcı özelliğe sahiptir. Özelikle yaz aylarında yaşanan ishal vakalarında bağırsakları yavaşlatmak için şeftali çok faydalıdır. Şeftalinin orta boyu 1 porsiyon meyve sayılmaktadır.

Kiraz: Yaz mevsiminin sevilen meyveleri arasında yer alan ve besleyici bir besin olan kiraz, sağlık açısından birçok potansiyel fayda barındırır. Kirazın en temel faydaları arasında vücuttaki iltihaplanmayı azaltması, kalp sağlığını koruması, kilo kaybını desteklemesi ve uyku kalitesini artırması yer alır. Kan basıncını düşürüp kan şekerini ve kolesterolü kontrol etmeye yarayan kirazın aynı zamanda glisemik indeksi de düşüktür. 15 adet kiraz 1 porsiyon meyve sayılmaktadır.

Erik: Yaz ayının ilk meyvesi olan erik 1o adedi 1 porsiyon meyve olarak geçmektedir. Erik bağırsakları hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Erik zengin C vitaminli içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Mide problemi olan kişilerde erik ekşi olduğu için mide ağrısı ve problemine neden olabilmektedir. 

Çilek: Çilek antioksidan içeriği sayesinde kalp ve kanser hastalıklarından koruyucu özelliği vardır. Özellikle cilt sorunlarının iyileşmesinde ve C vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirici özelliğe sahiptir.10 adet çilek 1 porsiyon meyve sayılmaktadır ve 50 kkal dir.