CHP yarım asır sonra ilk kez bir seçimden birinci parti olarak çıktı.
Yerel seçimde öyle bir rüzgar esti ki, kimse önünde duramadı. Bugüne kadar hiç kazanamadığı belediyeleri aldı.
Adıyaman en güzel örnek.
Ülke genelindeki bu rüzgarın, Kocaeli’yi etkilememesi beklenemezdi.
İzmit’in yanına Derince ve Karamürsel de eklendi. Ki, bu iki ilçenin alınması değil, alınmaması başarı sayılmalıydı.
Kocaeli’deki belediye sayısını 3’e çıkaran CHP, aslında bu sayıyı artırabilirdi. Mesela Körfez’de yanlış adayla yola çıkılmasaydı, şimdi belediye başkanlığı koltuğunda bir CHP’li oturuyor olacaktı.
Gebze’de aday gösterselerdi, Kandıra’da ve Çayırova’da ittifak mantığını iyi oturtabilseydi, bugün çok farklı bir Kocaeli siyasi tablosu görüyor olacaktık.
Ama olmadı. Zaten seçim de geride kaldı. 5 yıl daha yerel seçim olmayacak.
O yüzden önümüze bakalım.

***

Genelde ve Kocaeli’de kazanılan bu başarı, doğal olarak “erken seçim” seslerini yükseltti. Her ne kadar CHP Genel Başkanı Özgür Özel ilk günlerde bu olasılığı reddetse de son günlerde o da erken seçim istemeye başladı.
Hatta, hafta sonu Gebze’de yapılan emek mitinginde “Geçim yoksa seçim var” diyerek, erken seçim olasılığını göz ardı etmediklerini gösterdi.
Peki, son dönemde AK Parti’de yaşanan gerileme, ekonomideki sorunlar, mülteci krizi, eğitim ve sağlıkta bozulmalar, ilk seçimde CHP’yi iktidara getirir mi?
Büyük ihtimalle getirir. Ancak bunun için CHP’lilerin de kendilerini iktidara hazır hissetmeleri çok ama çok önemli.

***

“Ne alaka?” dediğinizi duyar gibiyim.
Şöyle bir alaka…
Malum, CHP geçtiğimiz pazar günü Gebze’de bir miting yaptı. 50 bin olarak açıklanan hedef belki tutmadı ama meydanda en az 25 bin kişi vardı.
Pazar günü ve hava sıcaklığının yüksek olmasına rağmen bu katılım son derece kıymetli. AK Parti bile böyle bir süreçte bu kalabalığı toplayamazdı.
O nedenle de eleştirilecek bir yanı yok.

***

CHP Kocaeli de mitinge katılımı artırmak için son bir hafta adeta şaha kalktı.
Kentteki sivil toplum örgütleri, dernekler, sendikalar, oluşumlar ziyaret edildi.
Çok yoğun bir süreçti.
Ben de elimden geldiğinde bu ziyaretlere, basın toplantısına katılmaya çalıştım.
İşte orada gördüm ki, CHP’lilere iktidar gömleği bir beden büyük gelebilir.
Çünkü CHP’de kişisel kavgalar, iktidar kavgasının çok çok önüne geçiyor.
Belediye başkanı, programa gelen milletvekilini veya il başkanını görünce bırak ayağa kalkmayı, yüzünü çeviriyor.
Partililer birbirleriyle selamlaşıyor ama dostlar alışverişte görsün misali. Zorunluluktan.
Kimse, kendisinden başkası öne çıksın istemiyor.

***

20 yıl kenti yöneten AK Parti böyle miydi?
Orada kavgalar tartışmalar yok muydu?
Basına yansısa da hemen birileri devreye girerek, sorunu çözüyordu.
Ne zaman ki bu saygı ortamı kayboldu, AK Parti de Kocaeli’de gerilemeye başladı.
O nedenle CHP’deki bu kişisel çıkarlar, yabana atılmamalı.
Yoksa iktidar olunamaz…
Olunsa bile o koltuklardan kısa sürede, vatandaş tarafından indirilirler.