Türkiye’de iktidara muhalif bir belediye başkanı iseniz işiniz her zaman zordur. Ankara’dan projeler için destek almak, kimi zaman deveye hendek atlatmakla eşdeğerdir.
Bunu bozan tek kişi, belki de eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen’di. CHP’li Sirmen, iktidar kim olursa olsun çok önemli destekler almıştı. Özellikle de dönemin Başbakanı ve sonrasında da Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel’den.
Yani bu konuda kimse Eski Türkiye-Yeni Türkiye muhabbeti yapmasın.
Muhalif belediye başkanlarının işi o zaman da. Tek fark, şimdi daha zor.
Ne demek istediğimi, az sonra yazacağım ifadelerde net bir şekilde anlayacağınızı düşünüyorum.
***
Derince Belediyesi’ni 30 yıl sonra CHP’ye kazandıran Başkan Sertif Gökçe, geçtiğimiz günlerde 2 yıllık hizmet sürecini değerlendirdi.
Mekan olarak, Tahtalı Göleti’ndeki Beşdivan Tesisleri’ni seçmişti.
Tam da kendi anlayışına uygun bir yerdi. Çünkü şov yapmak için birilerini getirmek için uzak bir mekandı. İlçe başkanı ve meclis üyeleri dışında kimse yoktu. Ki, olması gereken de buydu.
Sertif Gökçe’yi yıllardır tanırım. Hep sadeliği tercih etti. İki yıl sunumunda da buna dikkat etti. Gerek mekan seçiminde gerekse sunum esnasında.
***
Gelelim neler anlattığına. Aslında, Büyükşehir statüsündeki bir kentte bir ilçe belediye başkanının ne yapması gerekiyorsa onları yapıyor Sertif Gökçe.
Rutin belediyecilik hizmetlerini yerine getiriyor, sosyal projelere ağırlık veriyor.
Çünkü büyük işler, Büyükşehir Belediyesi’nde.
Ama Sertif Gökçe kendine düşen işleri de gayet güzel yapıyor.
Mesela açtığı kreş, çok anlamlı. Kadınların, çocuklarına bakacak birilerini bulamadığı için çalışma hayatından koptuğu bir süreçte böyle bir projenin anlamı çok ama çok büyük.
Mesela DERTAŞ. Derince ve Körfez’deki köylüler, DERTAŞ sayesinde ayağa kalkmış durumda. Belediye, o köylülerin sütünü alıyor, işliyor ve uygun fiyatlarla vatandaşa ulaştırıyor. Yani kazanan herkes oluyor. Derince oluyor.
Mesela, büyütülen Çenesuyu. Derince’nin, Türkiye’ye mal olmuş markası Çenesuyu, son iki yılda yapılan ve yapılmaya devam eden yatırımlarla büyüdü, büyüyor. Çenesuyu konusunda eski başkanlar gibi değil.
Mesela, kendi araç filosu olmayan Derince’ye bugüne kadar onlarca ekipman ve araç kazandırmış.
Mesela, 2019’a kadar kültür ve sanatın esamesi okunmayan Derince, bugün adeta bir kültür sanat merkezine dönmüş durumda.
Derince Gösteri Merkezi neredeyse her hafta ünlü isimleri ağırlıyor, tiyatro gösterilerine sahne oluyor.
***
Yukarıda dediğim gibi.
Kocaeli’de AK Partili ilçe belediye başkanı olmak kolaydır. Büyükşehir’den her türlü desteği almanız mümkündür. Sadece proje üretin yeter. Kaynak bir şekilde hazır.
Ama muhalifseniz iş biraz değişiyor.
Sertif Gökçe bu zorluğa rağmen iki yılda çok güzel işler yapmış.
Üstelik bunları, kendi öz kaynakları ile hayata geçirmiş bir isim.
Ve de belediyeyi hiç borçlandırmadan.
Şov yapmıyor, halkla sıcak ilişkiler kuruyor ve hizmet ediyor.
***
Derince bu yönü ile çok şanslı bir ilçe.
Sertif Gökçe gibi bir belediye başkanları var.
Tüm kıt kaynaklara rağmen hizmet etmenin derdinde olan bir başkanları var.
AK Parti dönemlerinde adeta bir köye dönen Derince, Sertif Gökçe ile kendine gelmiş gibi. Adeta üzerindeki ölü toprağını atmış gibi.