Milli Eğitim Bakanlığı, ülke genelindeki proje okullarında 4 yılını tamamlayan öğretmenleri başka eğitim kurumlarına göndermeye başladı.
İlimizdeki Muammer Dereli Fen Lisesi, Şehit Özcan Kan Fen Lisesi, Kocaeli Fen Lisesi, Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi gibi eğitim kurumları da ne yazık ki bu uygulamadan nasibini aldı.
Bu okullardaki çok sayıda öğretmen, başka eğitim kurumlarına gönderildi.
Kimileri de gönderilmeyi bekliyor.
Bakanlık, bunun yönetmelik kapsamında yapıldığını söylüyor.
Ancak öğretmenler ise aksine savunuyor.
Çünkü, burada da birçok kamu kurumunda olduğu gibi keyfiyet ve liyakatsizlik ortaya çıkıyor.

***

Şöyle ki;
Proje okullarının kendini has bir yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe göre, 4 yıl aynı okulda çalışan bir öğretmenin görevi, uzatılabiliyor.
Tabi bunu Bakanlığın yapması şartı konulmuş.
Ama uzatılıp uzatılmamasının herhangi bir kriteri yok.
Kocaeli'deki proje okullarında inisiyatifin tamamen okul müdürlerine bırakıldığı iddiası ayyuka çıkmış durumda.
Müdürlerin, görev uzatmalarını veya uzatmamalarını hangi kriterlere göre yaptığı ise meçhul.
İsmi bende saklı kalsın, bir okulda 10 kadar eğitimcinin görev süresi uzatılmamış. Yani, hukuki olmayan bir şekilde okuldan atılmış oldular.
Doğal olarak, öğretmenler neye göre karar verildiğini bilmiyor.
Öğretmenlerin mağduriyeti bununla da bitmiyor.
Diğer proje okullarına gitmek için başvuran bu öğretmenlerin başvuruları kabul edilmemiş.
İddiaya göre, torpili olan veya güçlü siyasi tanıdıkları olan bazı öğretmenler, istediği proje okuluna kabul edilmiş.

***

Bitti mi? Hayır bitmedi.
Görev süreleri uzatılmayan öğrenmenler, bu kez kendi okullarında norm fazlası oldu.
Bu öğretmenler, kendi ilçelerindeki okullara atanamadıkları takdirde, başka bir ilçede görevlendirilmek zorunda kalacaklar.
Bir nevi, sürgüne gönderilecekler.
Proje okulları ile ilgili bir diğer iddiada ise torpili olan öğretmenler, eşlerini kendi okullarına getirebiliyor.
Mesela, Türkçe öğretmeni olmayan A okuluna, torpilli bir öğretmen hemen atanabiliyor. Ancak buradaki bir öğretmen, Türkçe öğretmeni olan eşini kendi okuluna aldıramıyor.
Neden? Çünkü torpili yok. Arkasında siyasi bir güç de yok.

***

Kocaeli'deki proje okullarında 4 yıl görev yapan öğretmenlerin neredeyse tamamına yakını, bu nedenle mağdur olmuş durumda.
Oysa bu okullar, geleceğimiz için son derece önemli.
Buraya alınan öğrenciler için ne kadar seçici davranılıyorsa aynı durum eğitimci kadrosu için de geçerli olması.
Ama ne yazık ki, kamunun her yerine sirayet etmiş liyakatsizlik burada da kendini gösteriyor.
Torpili olan öğretmen, okulunda kalabiliyor veya istediği bir proje okuluna gönderilebiliyor.
Peki ya olmayan?
Bu nedenle de siyasi güç, elini bir an önce proje okullarından çekmelidir.
Hakkında bir şaibe veya şikayet olmayan öğretmen, okulunda kalmalıdır.
Atamalarda liyakat mutlak esas alınmalıdır.
Unutmayalım ki her şey düzelebilir.
Ancak eğitimi bozduğunuzda, bunu düzeltmek asla mümkün olmaz.