Kolajen insan vücudunda en bol bulunan proteindir. Lif benzeri yapısı bağ dokusu yapmak için kullanılır. Kolajen, vücudumuzdaki bağ dokuların yapı taşıdır ve cilt, kas, kemik, kıkırdak gibi dokularda bulunur. Vücudun esneklik, dayanıklılık ve yenilenme ihtiyaçlarını karşılar.
Vücudumuz yaşlandıkça daha az kolajen üretir. Yaşlanma ile birlikte aşırı güneşe maruz kalma, sigara ve alkol kullanımı, uyku ve egzersiz eksikliği nedeniyle kolajen üretimi daha hızlı azalır. Çevresel etmenler kolajen liflerine zarar vererek cilt yüzeyinde kırışıklıklara neden olabilir.

Kolajen üretimini besinler aracılığıyla iyileştirebiliriz. Gıdalarda kolajen doğal olarak sadece bağ dokusu içeren et, tavuk, balık gibi hayvan etlerinde bulunur. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, fasulye gibi protein açısından zengin besinler de kolajen üretimine katkı sağlar. Ayrıca C vitamini kolajen sentezi için gereklidir, bu nedenle düşük veya eksik C vitamini seviyelerine sahip olmak kolajen üretiminin bozulmasına neden olabilir.

Kolajenin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Kolajenin cilt, saç ve tırnak, kas ve eklem sağlığı açısından etkileri yapılan çalışmalarda kanıt düzeyi yüksek seviyededir.

Cilt sağlığı: Cildin elastikiyetini artırır, kırışıklıkların görünümünü azaltabilir.

Saç ve tırnak sağlığı: Saçların daha güçlü, tırnakların daha az kırılgan olmasını destekler.

Eklemler ve kemikler: Eklemlerin esnekliğini korur, kemik yoğunluğunu destekler.

Kaslar: Kas dokusunu güçlendirmeye yardımcı olur.

Kolajen Tokluk Sağlar mı?

Kolajen protein içeren bir besin takviyesidir. Proteinler de sindirimi uzun süren makro besin ögelerindendir. Bu yüzden daha uzun süre tokluk hissi yaşamaya yardımcı olabilir.

İlikli Kemik Suyu Kolajen Üretimine Katkı Sağlar mı?

Kolajen kemik suyunda bulunur. Ancak kemik suyundan kolajen gelme zorunluluğu yoktur. Yapılan bir çalışmada evde hazırlanmış kemik suları ve hazır satılan kemik suları karşılaştırılmış. Hepsinde benzer protein dizilimlerine rastlanmış fakat benzerlik oranının her üründe farklı miktarda olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, miktarı ve yararlanım oranı üründen ürüne değişiklik göstermektedir.

Kolajen Takviyeleri Nasıl Tüketilmeli?

Kolajen takviyelerinin toz formunun sıklıkla kahve ile karıştırılarak tüketildiği görülmektedir. Kolajen yüksek ısıya dayanıklıdır, bu yüzden kahve ile tüketilmesinde bir sakınca yoktur. İster kahve ile, ister yoğurt vb. ürünlerle tüketebilirsiniz. Ancak sindirim hassasiyeti yaşayan bireylerde aç karnına tüketildiğinde diyareye sebep olabilir.

Vücudunuzun kolajen seviyelerini ve kemik sağlığını desteklemek için kolajen takviyesi almanıza gerek olmadığını unutmamak önemlidir. Beslenme programınıza yeterince kaliteli protein, kalsiyum, C vitamini ve çinkoyu dahil ederek vücudunuzun kolajen yapmasına ve sağlıklı kolajen seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Ayrıca protein içeren dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite sağlıklı yaşlanmayı, kas dokusunun ve kemik sağlığının korunmasını büyük ölçüde destekler.

Sonuç

Kolajen takviyesi alıp almama kararı kişisel ihtiyaçlara ve beslenme durumuna bağlıdır. Özellikle eklem sağlığı gibi özel bir hedefiniz varsa bir uzmanla görüşerek takviye almayı değerlendirebilirsiniz.

Danışmak istediğiniz tüm konular için:

Diyetisyen Ece Altıntaş

Instagram: @dytecealtintas